Võilillemesi


Elu maal on täitsa lill. Võilill. 
Siin on lihtsalt nii palju võililli. Tuli mõte, et teeks neist midagi kasulikku. Mett siis seekord.
Võililleõied tuleb korjata päikesepaistelisel päeval ja need peavad olema täiesti lahti. Õie keskel ei tohi olla kinniseid õielehti. Kusjuures selliseid õisi ei ole üldse palju. Enamus on ikka pool kinni. Läheb tükk aega, et vajalik kogus õisi kokku saada ( 1 l puhastatud õielehti).

Et mesi tuleks ilusat värvi ja hea maitsega (mitte rohekas ja kibe), tuleb rohelised nupsud õite tagant ära keerata. Keeramine on kõige lihtsam viis kollaseid õielehti kätte saada. 

Õielehed tuleb üle kallata 1 liitri veega ja korraks keema ajada. Siis jätta 24 tunniks seisma. Järgmisel päeval tuleb õied vedeliku seest välja kurnata, lisada võililleleotisele 1 kg suhkrut, poole sidruni mahl ja keeta madalal kuumusel aegajalt segades kaks tundi. Mul sidrunit ei olnud, aga oli mandariin :) Mõtlesin, et tühja kah, ühed tsitruselised mõlemad.

Ootasin koguaeg, millal vedelik siirupiseks muutuma hakkab, aga peale kahte tundi keetmist, oli see ikka veel vedel. Osa vett oli küll aurustunud, aga seda siirupitaolist asja ei õnnestunud mul saada. Kui lusika peale võtsin ja jahutasin, et maitsta, tundus, et jahtudes muutub asi paksemaks ja venivamaks. Otsustasin siis rohkem mitte keeta ja jäin lootma, et äkki jahtudes muutub vedelik meeks. Paksemaks läks küll, aga mitte palju. Oleks pidanud arvatavasti kauem keetma. 

Ja jahtunud meele tekkis peale imelik kõva kristalne kiht, suhkur arvatavasti ja põhja kogunes seda ka. Justkui ei olekski suhkur ära sulanud. Lohutasin ennast, et tavaline vedel mesi läheb ka ju mingi aja möödudes tahkeks...

Ühesõnaga ma ei ole kindel, kas sai päris õige asi. Maitse ja lõhna poolest meenutab see mulle pigem kõrvenõgest kui võilille. Aga halb ei ole. Küpsetistesse ja liha marinaadidesse saab kindlasti ära kasutada. Pannkoogiga võiks ka proovida.

Igatahes on see mesi väga kasulik. Kõige paremini säilib see külmkapis või keldris ja lausa järgmise kevadeni välja. Kui viitsiks veel proovida ja kauem keeta ja kui tuleks mõnus mee moodi mesi, siis võiks ju talveks mõned purgid ikkagi teha. Tunduvalt odavam on see küll. Mis see kilo suhkrut maksab, 14 krooni. Mett saab umbes 600 ml. Kui kauem keeta, siis vist vähem :)

2 kommentaari:

  1. Tegin esimest korda samamoodi ja jäi vedel, tsitrulisi ei kasutanud, tundus kuidagi vale. Seekord võtan vabalt näis mis välja tuleb.
    Mäletades vanast ajast kui tirtsuna memme kõrval vaaritatud sai, egas siis ka mingi paks poe mesi kokku ei saanud, ikka selline vedelam ollus oli.

    VastaKustuta
  2. sidrun ongi selleks, et see pakuks läheks, ära keetmisega nüüd üle ka pinguta

    VastaKustuta