CAKE POPS EHK PULGAKOOGID



Eestis vähetuntud pulgakoogid (Cake Pops) on pärit Ameerikast. Pulgakookide eelkäijateks on koogipallid (Cake Balls). Ameerika toidublogija Angie Dudley alias Bakerella torkas koogipallid pulga otsa ja niimoodi sündisidki pulgakoogid. Tegelikult võib nii mõnigi inimene ükskõik millises maailma nurgas väita, et hoopis tema on koogipallide või pulgakookide idee autor ja võib-olla see nii ongi, aga kindlalt saab öelda, et just Bakerella on see, kes oma blogi kaudu pulgakoogid avalikkuse ette tõi ja üle ilma populaarseks muutis. 2010. aastal ilmus tema esimene raamat „Cake Pops – Tips, Tricks, and Recipes for More Than 40 Irresistible Mini Treats“, kus ta õpetab samm-sammult pulgakooke valmistama ja kaunistama. 


Bakerella blogi ammuse fänni ja pulgakookide salajase austajana pidin ilmtingimata selle raamatu endale saama (: Tegemist on väga armsa üllitisega, kus jagub õpetusi kõige lihtsamate koogipallide tegemisest kuni „Issand kui nunnu!“ ja „Vau kui kihvt!“ pulgakookideni välja. Bakerella teeb pulgakooke tõelise pühendumise ja armastusega – need on tema nägu ja mis puutub viimistlusse, siis need on täiuslikud (mitte need, mida ta videos kiiruga valmistab :P). Minu eriliste lemmikute hulka kuuluvad näiteks need lambad ja tibud.



Pulgakookide sisu koosneb keeksist ja kreemist. Keeks pudistatakse peenikeseks puruks ja segatakse kreemiga. Saadud segust vormitakse paraja suurusega pallid (või muud kujundid), mida hoitakse 15 minutit sügavkülmas. Seejärel torgatakse koogipallid pulga otsa, kastetakse glasuuri sisse ja kaunistatakse. 

No jah, mis viga välismaal pulgakooke teha, kui seal on tohutu valik värvilisi glasuure ja suhkruid, minikomme, erikujulisi nonparelle ja muud kaunistamiseks vajalikku, meie mittemillegi või hirmkalli kõrval. Tegelikult leiab mõndagi Suhkrukunstist.

Bakerella pakub raamatus välja kaks keeksi retsepti - hele ja tume keeks. Lisaks erinevaid kreeme, mida keeksipuruga kokku segada - vanilje, šokolaadi, toorjuustu. Magus keeks koos veel magusama kreemiga annab tulemuseks ülimagusa pulgakoogi, mis eestlasel kuidagi kurgust alla ei lähe. Isegi minul, kellel on keskmisest magusam maitse. Seega, Bakerella retseptid võib südamerahuga raamatukaante vahele jätta ja kasutada pulgakookide tegemisel oma lemmik keeksi ja kreemi retsepti. Minu kogemus ütleb, et kreemiks sobib väga hästi lihtsalt maitsestamata toorjuust. Keeks, glasuur ja kaunistused on niigi magusad! Toorjuustus on piisavalt niiskust, mis aitab keeksipuru ühtlaseks massiks muuta, et koogipallid koos püsiksid. Ja keeksil endal - olgu see siis vanilje-, šokolaadi-, sidruni-, apelsini- või porgandikeeks - on juba parasjagu maitset. 

Eelmise aasta oktoobris viisin Lianni Laste Kokakoolis läbi pulgakookide tunni, kus tutvustasin noortele kokkadele, kuidas vahvaid maiustusi valmistada. Jagan neid õpetusi nüüd ka siin, sest kuigi pulgakookide tegemine võib tunduda keerulise ja aeganõudvana, on see tegelikult üks vahva ettevõtmine ja mõnus nokitsemine. 

PULGAKOOKIDE TEGEMISEKS LÄHEB VAJA

  • Keeksi või biskviiti - iseküpsetatud lemmikut, koogipulbrist küpsetatud või hoopis poest ostetud valmis keeksi või tordipõhja. Miks mitte katsetada ka täisteraküpsistega. 
  • Kreemi - toorjuustu- või võikreemi, mida võib soovi korral maitsestada sidruni- või apelsinikoorega.
  • Pulki - spetsiaalseid pulgakommipulki (vt näiteks Suhkrukunstist), jämedamaid grilltikke, papist joogikõrsi, jäätisepulki või ühekordseid puidust lusikaid, kahvleid.
  • Glasuuri - spetsiaalselt glasuurimiseks mõeldud heledat või tumedat šokolaadi. Nt Odense tooted.
  • Kaunistusi - nonparelle, kookoshelbeid, pähklipuru, väikeseid komme, kuivatatud söödavaid lilli, soolakringleid, marjajahu, kuivatatud puuvilju jms
  • Alust - penoplasti või sügavamat suhkrut täis kaussi, vaasi või lillepotti pulgakookide hoidmiseks. Saab torgata ka papist munakarbi sisse või meisterdada ise pulgakookidele alus jämedamast lauajupist. 


PULGAKOOKIDE VALMISTAMINE SAMM-SAMMULT

1. Küpseta keeks (ilma suurte puuvilja- või šokolaaditükkideta) või biskviit ja lase sellel täielikult jahtuda. Kõige parem on küpsetada keeks eelmisel õhtul!

2. Pudista keeks suurde kaussi. Keeksipuru peab olema ühtlane. Ära jäta sisse suuri tükke või kõvasid koorikutükikesi! (Biskviiti on mugavam köögikombainis peenestada). Kui soovid pulgakoogile ilusat kollast sisu, küpseta keeks talumunadega ja lõika ära tumedaks küpsenud ääred.


 

3. Vahusta toorjuust mikseriga kreemjaks (soovi korral maitsesta vanilje, tuhksuhkru ja sidruni- või apelsinikoorega) ja lisa järk-järgult keeksipurule. Lisa toorjuustu nii palju, et koogisegu hakkaks kokku ja oleks piisavalt niiske, et sellest saaks kätevahel pallikesi veeretada. Kui segu on liiga niiske, vajuvad pallid kokku ega hoia oma kuju. Tunnetuse küsimus!

4. Veereta koogisegust umbes 25 g pallid. Liiga suured pallid ei püsi pulga otsas, sest on väga rasked. Ära suru koogisegu liiga tihedasti palliks kokku, see võib hiljem põhjustada glasuuri mõranemise! Erikujuliste kookide jaoks kasuta näiteks väikeseid küpsisevorme.

5. Aseta koogipallid alusele ja pane 15 minutiks sügavkülma (või 30-40 minutiks külmkappi). Koogipallid peavad sügavkülmas tahenema, kuid ei tohi läbi külmuda! Tahenenud palle on lihtsam pulga otsa torgata ja need ei kuku pulgalt maha.



 6. Sulata glasuuršokolaad ja vala see klaasi või tassi.  Glasuuri peab olema nii palju, et terve koogipall saaks korraga kaetud. Mida vedelam glasuur, seda parem on pulgakooke katta. Tavaline sulatatud šokolaad on liiga paks ja ei kata nii ühtlaselt. Kui sellele õli lisada, ei tahene šokolaad nii kõvaks kui vaja. Kõige parem on kasutada spetsiaalselt glasuurimiseks mõeldud šokolaadi!

7. Võta koogipallid sügavkülmast välja. Kui teed korraga palju pulgakooke, tõsta koogipallid sügavkülmast tavalisse külma ja kasuta korraga näiteks kuus palli, muidu muutuvad ülejäänud koogipallid liiga pehmeks ja neid tuleb uuesti jahutada.

8. Kasta 1-1,5 cm pulga otsast sulatatud glasuuri sisse (kui kasutad grilltikku, siis kasta selle nüri ots glasuuri sisse). See on vajalik selleks, et liimida koogipall pulga külge. Torka glasuurine pulk otse koogipalli sisse – umbes poole peale, kindlasti mitte läbi koogipalli!

9. Hoia pulgast kinni ja kasta koogipall glasuuri sisse nii, et terve pall saaks ühe korraga kaetud ja glasuur ulatuks natuke ka pulga peale. Ära keeruta palli glasuuris, muidu võib see pulga otsast ära kukkuda! Lihtsalt kasta sisse ja tõsta välja. Lase üleliigsel gasuuril tagasi klaasi tilkuda (vt kuidas Bakerella seda videos teeb).



10. Kaunista pulgakook enne kui glasuur jõuab hanguda! Kohe kui üleliigne glasuur on tagasi klaasi tilkunud, raputa pulgakoogile nonparelle, pähklipuru või kaunista väikeste värvilisite kommidega. Kui glasuur on juba hangunud, saab komme koogile kleepida sulatatud šokolaadiga.

11. Torka valmis pulgakoogid penoplastist aluse sisse, pooleks lõigatud meloni sisse või valmista ette suhkruga täidetud sügavam nõu. 

12. Säilita pulgakooke õhukindlalt – näiteks paki tsellofaanpaberisse. Pulgakoogid säilivad külmkapis kolm kuni neli päeva. 
Lianni Kokakoolis kasutasime pulgakookide glasuurimiseks Shwartau koogiglasuure (saadaval Konsumis, Rimis), mis katsid ja maitsesid hästi. Mõni aeg tagasi said aga toidublogijad võimaluse katsetada erinevaid Odense ja Vilma tooteid, mida Kalev lahkesti jagas. Paningi mõned tooted pulgakookide tegemisel proovile. Kasutasin Vilma muffinipulbrit ja Odense glasuuri nööpe. Valge glasuur jäi liiga paks ja pulgakookide katmine sellega oli paras katsumus. Seevastu tume glasuur oli just selline nagu vaja - kattis hästi ja jäi ilusasti läikima. Koogipuru jaoks sobib mistahes magus tordi-, keeksi- või muffinipulber.

Kui palju pulgakooke ühest keeksist saab, sõltub keeksi suurusest ja sellest, kui suuri või väikeseid pulgakooke teha tahetakse. Glasuurimiseks on vaja tunduvalt rohkem šokolaadi, kui tegelikult ära kasutatakse. Toorjuustu kogus oleneb jällegi keeksist - kui palju seda on ning milline on selle konsistents. Nii et pulgakookide retsepti ei saagi grammitäpsusega kirja panna. Aga umbes-täpselt küll (:



PULGAKOOGID 
24-32 tk 

1 pakk meelepärast  Vilma muffini- või tordipulbrit
200-300 g toorjuustu (maitseks soovi korral peenelt riivitud sidruni- või apelsinikoort)
vähemalt 2 pakki Odense tumeda glasuuri nööpe
grilltikke
kaunistamiseks nonparelle, marjajahu vms

... või küpseta selle Nami-Nami retsepti järgi biskviit. Kasuta kreemiks 200 g maitsestamata toorjuustu ja üks teelusikas vaniljesuhkrut, katmiseks 200 g tumeda glasuuri nööpe. Saad 16-18 toredat vaniljemaitselist pulgakooki.


Pulgakookide tegemine on omajagu aeganõudev ettevõtmine, seega harjutamise ja aja kokkuhoidmise mõttes on päris mõistlik keeks pulbrist valmistada. Kui aga asi käpas ja aega rohkem, soovitan keeksi ise valmistada. Toorjuustu asemel võib kasutada ka erinevaid võikreeme.

Pulgakooke sobib valmistada mistahes tähtpäevaks - jõuludeks lumememme- või kuusekujulised, sõbrapäevaks südamekujulised, lihavõteteks tibud-jänesed, pulmadeks pruutpaar - variante on lõputult! Samuti võib mängida maitsetega. Eriti popid on pulgakoogid laste sünnipäevadel. Lastele meeldib väga ka ise pulgakooke voolida ja kaunistada. Kohe on tulemas emadepäev. Miks mitte üllatada ema seekord teistsuguse "koogiga"? Nii et - head pealehakkamist ja lennukat fantaasiat!




14 kommentaari:

  1. Ma olen juustukoogi ka pulga otsa pannud. Siin on mõned nirud ülesvõtted sellest. Ja olen vist umbes sada korda mõelnud, et kui ameerikasse minek, siis tulen vist kohvritäie eri koogikaunistustega tagasi:)

    http://njammdzhemm.blogspot.com/2010/06/happy-birthday-to-me.html

    VastaKustuta
  2. Väga uhke!
    Ja kui nende tegemiseni nüüd kunagi jõuan, siis on siin hea pikk jutt olemas. Aitäh!

    VastaKustuta
  3. Liisi - juustukook on ju eriliselt maitsev variant! Kas panid ainult juustuse osa või segasid koogipõhjaga kokku?

    Aniitram - aga palun :) Vaata et siis ikka nende tegemiseni jõuad! Sa ju teada-tuntud kujude voolija, jään ägedaid pulgakooke ootama!

    VastaKustuta
  4. Ma küpsetasin nende tarbeks juustukoogi ilma põhjata:) siis jahutasin maha ja mätsisin pallid kokku, midagi muud polnudki vaja, sest juustukook on ju ise siuke natuke märg ja nätske. Edasi tegutsesin samamoodi. Ma katsin šokolaadiga ja tõesti nendest sai suur hitt! Üks teine kord tegin samamoodi koogid ühekordsete kahvlite otsa, väga mugav ja hoidis pisut raskemat juustukooki väga hästi:)

    VastaKustuta
  5. Ma proovisin ka neid teha, aga minu omad läksid veidi metsa poole. Tegin valge šokolaadi glasuuriga, mida juhtus kodus olema, panin paar tilka piparmündiõli hulka ja kaunistasin roosade nonparellidega. Aga ma ei tea, hirmus magusad tulid, pool pallikest oli veel hea, edasi hakkas juba halb. Teine asi, ma ei tea, kas ma äkki tõesti tegin pallikesed liiga suured, aga peaaegu kõik vajusid pulga otsast läbi.
    Aga välja näevad need ikkagi nii nunnud, et ükskord proovin kindlasti veel.

    Mai

    VastaKustuta
  6. Mai - väga tore kuulda, et katsetasid! Kujuta ette, et originaalis on kreem ka tehtud tohutu koguse tuhksuhkruga :) Jube magus lõpptulemus!
    Aga peabki katsetama ja proovima, et saada endale sobiv variant. Keeksipulbrist tehes on see oht, et kõik kokku tuleb veidi liiga magus. Sellepärast on hea keeks ise küpsetada, saab teha vähemmagusa, sest glasuur ja kaunistused annavad ju ka magusust juurde. Sidrunikeeks sobiks hästi, kui küpsetada vähema suhkruga.

    Pulga otsas püsimiseks on kaks põhireeglit - pulka ei tohi liiga kaugele lükata ja pallid ei tohi olla liiga suured.
    Pulga peaks lükkama poole peale ja pallid võiksid olla umbes 3 cm läbimõõduga. Need ei tohiks küll läbi vajuda.

    Loodan, et Sinu järgmised pulgakoogid õnnestuvad hästi!

    VastaKustuta
  7. Aa, ja grilltikud peaksid olema need suuremad - pikemad ja jämedamad. Olen näinud hambatikujämedusi ka, need ei sobi!

    VastaKustuta
  8. Aitäh õpetuse eest! Biskviidijäänused juba ootavad mind köögis. :)

    VastaKustuta
  9. Kas oskad anda linki vms, millist keeksi võiks kasutada nende jaoks? Mingit vähemagusat.

    VastaKustuta
  10. Kui mina midagi otsin, siis alati Nami-Namist :)
    Lihtne keeks - http://nami-nami.ee/Recipe/View/3742/Keeks-Ekstra-
    Lihtne tordipõhi - http://nami-nami.ee/Recipe/View/157/Tordipõhi
    Mõlema puhul võid pool dl suhkrut vähem panna.

    VastaKustuta
  11. 여기 처음 방문합니다. 당신의 기사에 대한 수많은 댓글에서, 나는 바로 여기에서 모든 즐거움을 가진 사람이 아닌 것 같습니다! 먹튀검증

    VastaKustuta
  12. Very good topic, similar texts are I do not know if they are as good as your work out. These you will then see the most important thing, the application provides you a website a powerful important internet page 먹튀폴리스

    VastaKustuta
  13. Just desire tto say your article is as surprising. 휴게텔

    The clarity in your post is simply excellent and i could
    assume you’re an expert on this subject.

    VastaKustuta

  14. I will bookmark this site and come to it from time to time. Your writing has been of great help to me.

    Click here to chceck my blog :: 풀싸롱

    (freaky)

    VastaKustuta