Päikeseline kukeseenepirukas


On hea kui peres leidub inimesi, kes suurima hea meelega seenel käivad. Seekordne seenelkäik oli hästi ajastatud. Palusin endale ka natuke kukekaid, et saaks külalistele pirukat teha.
Onu seeni ei söö. Tema arvates on seened maahallitus ja hallitust tema juba suhu ei pista. Aga on varemgi juhtunud, et Onu sööb pirukat, kus seened sees. Seekord oli külaliste seas ka üks mitte seenesööja, aga pirukas maitses sellegipoolest hästi :)


Juba tükk aega olen mõelnud, et võiks kukeseenemuffineid teha, aga pirukas on ikka pidupäeval sobilikum. Sirvisin oma pirukaraamatud läbi, aga ei leidnud sellist nagu hing ihaldas. Lõpuks leidsin mõnusa kukeseenepiruka Ragne blogist. Tegin väikesed muudatused pirukapõhjas, täidis jäi samaks.

Vaja läheb:

150 g võid
3,5 dl jahu
0,5 tl soola
2 spl vett
2 tl mooniseemneid

Täidis:
1 sibul
300 g kukeseeni
100 g suitsupeekonit
2 tl tilli
soola, pipart

Kate:
2 dl hapukoort
2 muna
75 g valgehallitusjuustu (Camembert)

Segasin jahu soola ja mooniseemnetega, lisasin võitükikesed ja segasin läbi. Lisasin vee ja sõtkusin käega taignaks. Surusin taigna küpsetuspaberiga vooderdatud lähtikäiva vormi (26 cm) põhja ja äärtesse ning eelküpsetasin 200 kraadises ahjus 10 minutit. Täidiseks praadisin sibulat ja kukeseeni võis seni kuni seentest eraldunud vedelik aurustus, lisasin siis peekoni ja tilli, maitsestasin soola, pipraga. Valasin segu poolküpsele põhjale. Katteks kloppisin munad lahti ning segasin juurde hapukoore. Kallasin muna-kooresegu pirukale ning ladusin peale juustuviilud. Küpsetasin 180 kraadises ahjus umbes 40 minutit.

Unustasin põhjale kahvliga augud torgata ja ühel hetkel oli mul ahjus suur pirukapall, mis nägi välja nagu hakkaks kohe-kohe lõhkema. Torkisin siis teda veidi noaga, aga see oli ajutine lahendus. Õnneks nägi pirukas lõpuks ikkagi hea välja.

Ragne tegi pirukapõhja köömnetega. Mina köömneid ei armasta, aga tahtsin kindlapeale ka midagi põhjale lisada :) Panin siis mooniseemneid. Arg nagu ma olen, eriti esimesel korral, koonerdasin kõvasti. Maitset polnud tundagi. Kindlasti oleks põhi põnevam olnud, kui oleks mooniseemnetest täpilisem olnud. Üle ei maksa muidugi pingutada, aga arvan, et halba maitset need ei anna. Järgmisel pirukateol proovin järele.

1 kommentaar:

  1. sa oled juustu pirukale nii ilusti ühtlaselt peale ära paigutanud:) Moonid kõlavad pirukapõhjas nii põnevalt;)

    VastaKustuta