Trühvlitort



Vanakooli trühvlitort on mu ema lemmik. See, mis pealt kaunistatud roosade ja roheliste võikreemist roosidega. Alguses mõtlesingi, et teen talle sünnipäevaks võimalikult poetordi sarnase tordi, aga võikreem oli see, mis mind lõpuks ümber otsustama sundis. Mulle endale ei meeldi võikreem üldse ja pole seda ka kunagi ise teinud... ühesõnaga eelarvamused tapsid suurejoonelise plaani. Aga kindlasti tahtsin teha tordi peale trühvlipuru ja immutada biskviiti rohke brändi või konjakiga. Ikka nii, et oleks tunda, et see pole mingi laste tort :) Brändit, konjakit ma ema-isa baarikapist ei leidnud, nii et tort sai hoopis rummise meki juurde.

Peale internetis ja kokaraamatutes tuhnimist tuli tõdeda, et midagi vanakooli trühvlitordi sarnast on tenud ainult Sille. Kuna ma olin otsustanud võikreemist loobuda, kombineerisin oma tordi lõpuks erinevatest retseptidest kokku. Hirm ebaõnnestumise ees oli suur. Mul on ju vaja kindlustunnet, et keegi on ennem midagi niisugust teinud ja see ka süüa kõlbab. Alkoholi pole ma varem toidu tegemisel kasutanud, olen selles valdkonnas eriti roheline. Sellepärast ajasid mind erinevad retseptid suurde segadusse, sest mõnes tordis oli alkoholi kasutatud vaid kaks supilusikatäit, teises aga poolteist detsiliitrit. Võtsin riski, et tort võib maanduda kompostihunnikus :)

Aga oh üllatust! Peale õe, kes ei ole veel muidugi ka 18 täis, maitses tort kõigile. See sai mõnusalt mahlane, šokolaadine, korraga magus ja mõrkjas ja parajalt kange. Onult sain hiljem pahandada, et maalt nii vähe torti kaasa tõin ja Kutt muudkui nurus alkooliga kooki.


Vaja läheb:

4 muna
2 dl suhkrut
veidi soola
1 dl jahu
1 dl kartulijahu
1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:
300 g Bitteri šokolaadi
2,5 dl vahukoort
4 spl võid

Puru:
2 dl tuhksuhkrut
2 tl sulatatud võid
2 spl suhkruta kakaopulbrit

Immutamiseks:
0,5 dl rummi
1 dl metsmaasikasiirupit

Küpsetasin lahtikäivas koogivormis (26 cm) biskviitpõhja. Selleks vahustasin munad soola ja suhkruga tugevaks vahuks ja sõelusin munavahu hulka omavahel segatud jahud ning küpsetuspulbri. Segasin õrnalt läbi, valasin vormi ja küpsetasin 200 kraadi juures umbes 10 minutit. Lõikasin biskviidi pooleks ja immutasin mõlemad pooled rummi-maasikasiirupi seguga. Kreemi jaoks valasin koore potti ja panin tasasele tulele. Tükeldasin sisse šokolaadi ning segasin pidevalt kuni šokolaad oli sulanud. Siis lisasin võitükid ja võtsin segu tulelt. Jahutasin kreemi kloppides. Jahtunud kreemi määrisin kahe biskviidikihi vahele ja peale. Puru tegin sõrmedega segades. Segasin omavahel tuhksuhkru ja kakaopulbri ning lisasin vähe haaval sulataud või. Segu ei tohi jääda liiga märg, siis ei saa ilusat puru. Seega ei tohiks kogu võid korraga lisada, vaid järk-järgult. Kätega surudes sain segust lõpuks tugeva palli, panin selle veidikeseks külmkappi ja hiljem riivisin tordile. Puru tuleks tordile riivida enne, kui šokolaadikreem tordil hangub. Minul jäid servad katmata, sest panin vahepeal Kutti magama. Hiljem oli kreem aga juba kõva ja sinna ei jäänud enam midagi külge.

Kaunistamise peale ei olnudki ma mõelnud. Puhast šokolaadi enam järel ei olnud, et vigureid teha. Proovisin siis kreemi jääkidega numbreid joonistada. Kuigi panin kolm šokolaadi viite ööseks sügavkülma, lootes et neist seal asja saab, sain ainult ühte kasutada. Nii et ema ei saanud sellel aastal mitte 55 vaid hoopis 5 :)

2 kommentaari:

  1. nii ilus tort. Mulle kohutavalt meeldivad need vanakooli tordid:)

    VastaKustuta
  2. aitäh! see tort läheb kindlasti ühel pidulikumal päeval veel kordamisele :)

    VastaKustuta