Vanillijäätis rabarberi-maasikamoosiga



Mul on küll alati nii olnud, et siis kui koduaiast maasikaid saab, on rabarberid juba lootusetult puised. Seega kõikvõimalikud ahvatlevad rabarberi-maasika kooslused on mul siiani proovimata jäänud. Umbes sama teema on maasikate ja mustikatega. Näevad koos nii head välja ja maitsevad ka imeliselt, aga mina ei tea. Mul ei ole küll isu koduaia maasikatele turult neid kirsisuuruseid mustikaid kõrvale osta. Mustikate valmimise ajal peenralt maasikaid leida on ka suht keeruline. Võib-olla ma lihtsalt pirtsutan (:

Praegu sai küll uudishimu minus võitu ja koduaia rabarberid said poe maasikatega sõbraks. Nüüd pole muud, kui ruttu rabarberid sügavkülma, sest rabarberi-maasikamoos on lihtsalt super! Eriti hästi sobib hapukaks lisandiks magusatele kookidele, jäätise sisse või tortide vahele.


Vanillijäätise retsept on kohandatud raamatust "Jäised ahvatlused". Suhkru kogus tundus alguses väga suur, jõudsin juba mõelda, et järgmisel korral paneksin 1,5 dl asemel 1 dl. Aga hapuka moosiga sai lõpptulemus ikkagi väga hea. Maitseb nagu jäine vanillipuding rabarberi-maasikamoosiga. 

Rabarberi-maasikamoos

200 g rabarbereid
200 g maasikaid
1 dl suhkrut (panin täitsa umbes, maitse järgi)
maitseks võib lisada ka vaniljesuhkrut

Puhastasin ja tükeldasin nii maasikad kui rabarberid ning keetsin need paksupõhjalises potis suhkruga pehmeks. Riisusin vahu. Jahutasin ja panin moosi külmkappi, sest jäätisele juurde segatavad lisandid peavad olema külmad. 
Moosi saab tegelikult rohkem, kui jäätise sisse mahub. Aga see on igati väärt moos :)


Vanillijäätis
(4-le maiasmokale)

4 dl rõõska koort (35%)
2 dl piima
1,5 dl suhkrut
1 vanillikaun
4 munakollast

Valmistan jäätisesegu tavaliselt eelmisel õhtul, et see jõuaks enne jäätisemasinasse panekut korralikult külmkapis jahtuda.
Kuumutasin potis vahustamata koore ja piima koos vanillikaunaga keemiseni. Tõstsin poti tulelt ja võtsin vanillikauna välja. Lõikasin kauna pooleks, kraapisisn seemned välja, panin seemned tagasi potti. Vahustasin munakollased suhkruga heledaks vahuks ning kallasin kuuma kooresegu ettevaatlikult ja pidevalt segades munavahu hulka. Valasin saadud segu tagasi potti ja kuumutasin tasasel tulel pidevalt segades kuni segu paksenes (u 10 minutit). Segamiseks soovitatakse kasutada puulusikat. Jahutasin segu külmaveevannis ja panin siis külmkappi. Valasin jahtunud jäätisesegu jäätisemasinasse. Panin valmis jäätise vaheldumisi rabarberi-maasikamoosiga säilituskarpi ning asetasin karbi sügavkülma. Sügavkülmas võiks jäätis olla vähemalt 4 tundi. 


3 kommentaari:

  1. Kui tahad pool suve rabarbereid süüa, soovitan lihtsalt vanu varsi regulaarselt ära korjata ja kas või komposti visata. See peaks andma taimele jõudu uute varte kasvatamiseks. Ise olen küll veel suve teisel poolelgi rabarberit saanud, kuigi siis on juba uued marjad peal ja rabarberiisu vähenenud :)

    VastaKustuta
  2. Aitäh hea nõu eest! Annan emale juhtnöörid edasi, sest ma ise nii regulaarselt maale ei jõua.

    VastaKustuta
  3. Mmmm, see paistab küll isuäratav! Kuna sügavkülmas ootab viimane karp maasika toormoosi ja äsja toodi mulle ka rabarbereid, siis on väga tõenäoline, et läheb varsti proovimisele. :)

    VastaKustuta