Fruktodisain Lianni Stuudios


Lianni Stuudio Tartus on üks ütlemata mõnus ja armas koht, kus aeg-ajalt toimuvad nii põnevad koolitused ja õpitoad, et avastan ennast jälle Ülikooli tänava poole sammumast. Seekord suured tänud Nami-Nami Pillele, tänu kellele sain osa stuudios toimunud fruktodisaini koolitusest. 

Fruktodisain (fruit carvingvegetable carving) kujutab endast puu- ja juurviljadest kaunistuste nikerdamist eesmärgiga muuta toit atraktiivseks ja isuäratavaks. Tai, Hiina, Jaapan - kõik kolm peavad ennast fruktodisaini sünnimaaks. Arvatakse siiski, et see sai alguse Hiinast juba Tangi ja Sungi dünastiate ajal ehk ligi 1000 aastat tagasi.

Peamiselt nikerdatakse puu- ja juurviljadest lilli, linde ja loomi. Arbuusist paabulinnu või peedist roosi väljalõikamine võib tunduda keeruline, kuid tundes põhivõtteid, kasutades teravat nuga ja oma keskendumisvõimet, on kõik võimalik. Ja fantaasial ei ole piire! Google pildiotsing või YouTube annavad päris hea ülevaate sellest, mida kõike puu- ja juurviljadest teha annab.  


Lianni Stuudios toimunud koolitust viis läbi Tartu Kutsehariduskeskuse õpetaja Aina Rüütel. Tema säravad silmad ja nobedad näpud on võimelised korda saatma imesid! Aina juhendamisel muutusid värsked ja mahlased õunad luikedeks, paprikad moonideks, porgandid liiliateks, redised käbideks ja suvikõrvitsad lehekesteks. Ja seda kõike vaid kahe tunni jooksul. Paras aeg, et saada ülevaade põhivõtetest, katsetada spetsiaalseid nugasid ja vaimustuda kaasatoodud raamatutest.


Kuigi spetsiaalsete teravate nugadega on lausa lust porgandist lilli nikerdada, siis tegelikult on võimalik ka koduste vahenditega lihtsamaid kaunistusi teha. Väike nuga, juurviljakoorija, apelsinikoorija - peaasi, et vahendid oleksid teravad ja nikerdaja ise ettevaatlik. Kasulik on teada ka mõningaid nippe. Näiteks kauss külma vett aitab juurviljast lilledel õide puhkeda ja annab värskust ükskõik millisele kaunistusele. Õuntest ja pirnidest valmistatud kunstiteosed tuleb kindlasti sidrunimahlaga üle piserdada, et vältida nende tumenemist. Head abimehed on puust hambatikud, millega näiteks linnule pead kinnitada. Kui valmis kaunistusi niisutada ja kinnikaetult külmkapis säilitada, võib need ka mitu päeva varem valmis teha. Aina rääkis, kuidas üks vanaproua oli tema tehtud kaunistuse peale igat pidu külmkappi pannud, et siis järgmisel korral sellega jälle peolauda kaunistada. Ausalt, ega ma ka ei raatsinud koju kaasa saadud õunast luike ära süüa (:


Koolitus oli väga kihvt. Mina sain küll väikese pisiku külge. Mõned ideed, kuidas sellel aastal Kuti sünnipäevalauda ägedamaks muuta ja lastele rõõmu valmistada, hakkasid juba peas keerlema. Nüüd pole muud kui harjutama, sest fruktodisaini puhul kehtib kohe kindlasti vanasõna "Harjutamine teeb meistriks!"

Ja kunstvalguses pildistamine on veel üks asi, mida harjutama pean. No ei oska teravaid pilte teha :P



4 kommentaari:

  1. Aina on sellel alal üks nobenäpp tõesti. Tartu KHK-s olles sai ise ka tema käe all sama aine läbitud - kahju et vaid paaril päeval seda ainet oli :(
    Aga see "haigus" nakkab kergelt!!!

    VastaKustuta
  2. Mul on hea meel, et sul tore oli :) Ja pead nüüd millalgi minuga oma nippe jagama :P

    VastaKustuta
  3. Milline kergendus ja rõõm lugeda, et Sulle meeldis :) Ma loodan ka aeg-ajalt siis nippe lugeda Su blogist!

    VastaKustuta