Kuti sünnipäevatort




Sellest pidi tulema kahe kastiga rekka, aga tort tuli rohkem tavalise veoauto moodi. Kuigi külalistele meeldis ja tort maitses hästi, ei saa ma oma tundeid väljendamata jätta, et ise ma teostusega rahule ei jäänud. Põhjuseks kiirustamine, unustamine ja vahukoorega kaunistamise raskused suvisel ajal :) Aga kui see korraks kõrvale jätta, siis sai päris vahva ja lõbus tort. Lapsed olid kõik huvitatud rattaga torditükist ja imeilusatest suurtest maasikatest, mis õde hommikul Viljandi turult tõi. 

Valisin välja selle maasikatordi retsepti ja tegin kõigepealt proovitordi, et katsetada, kuidas auto kabiin ja kaunistamine õnnestuvad. Tort tuli ülimagus, mistõttu otsustasin vähema suhkru ja tavalise biskviidi kasuks. 

Et vedel täidis biskviidi vahel püsiks, oli vaja sobivat vormi. Veidike mõõtmist, lõikamist, kleepimist ja papist tordivorm oligi valmis ning täitis oma ülesannet suurepäraselt. Katsin papitükid fooliumiga, põhja ja küljed tõmbasin lisaks veel toidukilega üle. 


Tordi jaoks kulus kaks heledat ning üks tume biskviit ja suur kausitäis maasikakreemi (ligi kaks kilo). Tegin kolm maasikatorti (sellist nagu pildidl). Kahest said kastid ja ühest kabiin. 
Kabiini jaoks lõikasin tordi pooleks. Lühemast poolest lõikasin täisnurkse trapetsi ja tõstsin selle pikema poole peale. 

Katsin kõik tordi osad kohupiima-vahukoore seguga ning kaunistasin vahukoorega. Kabiini osa jaoks värvisin vahukoore kakaoga beežiks. Väikese proovitordi kaunistasin safraniga värvitud vahukoorega, mis nägi väga armas helekollane välja, aga sünnipäevahommikul ei olnud mahti mässama hakata. 

Panen kirja kogused, mis kuluvad ühe tordi (ühe kasti) tegemiseks. Sellise suure autotordi jaoks tuleks torte teha kolm.  


Vaja läheb:

3 muna
1 dl suhkrut
0,5 dl jahu
0,75 dl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit
immutamiseks apelsinimahla

Kreem:
3 dl vahukoort
200 g metsmaasikajogurtit
400-500 g viilutatud maasikaid
2-3 spl suhkrut
sidrunimelissi
4 lehte želatiini
0,5 dl apelsinimahla

Kõigepealt küpsetasin biskviidi. Vahustasin munad suhkruga tugevaks vahuks ja sõelusin juurde omavahel segatud jahu, tärklise ja küpsetuspulbri. Segasin ettevaatlikult ühtlaseks. Valasin taina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpsetasin 220-kraadises ahjus 7-9 minutit. Lasin biskviidil jahtuda ja lõikasin selle pikuti kolmeks võrdseks tükiks. 

Kreemi jaoks vahustasin koore suhkruga, segasin juurde jogurti, viilutatud maasikad ja hakitud sidrunimelissi. Paisutasin želatiinilehti külmas vees umbes 5 minutit ja sulatasin 0,5 dl kuumas apelsinimahlas. Jahutasin veidi ja segasin kreemi hulka. Immutasin biskviiti apelsinimahlaga ja ladusin põhjad kreemiga vaheldumisi vormi. Pealmiseks kihiks jätsin biskviidi. Jätsin tordi ööseks külma tarretuma.

Suure tordi katmiseks kulus umbes 500 g kohupiimapastat, mis oli segatud 200 ml vahustatud koorega. Kaunistamiseks kulus 3 või 4 pakki vahukoort (täpselt ei mäletagi enam), umbes 1,5 kg maasikaid, üks pakk väikeseid Domino küpsiseid, kaks kollast šokolaadinööbikest, veidi tumedat šokolaadi ja kaks tordivulkaani. 

# # # # #

Kuna Kuti sünnipäev on peale jaanipäeva, siis otsustasime teha grillivaba sünnipäeva. Eelmisel aastal see ei õnnestunud, aga sellel aastal küll :) Et oleks järgmisel aastal hea meelde tuletada, panen siia kirja, mis laual oli:

- puuviljabool saabuvatele külalistele (kaks osa viinamarjamahla, üks osa ananassimahla, üks osa gaseeritud vett + tükeldatud värske ananass, õunatükid ja viinamarjad);
- erinevad tikuvõileivad (leib, sai, merevaik, värske kurk, paprika, praetud minifrikadellid, sink, juust, salatileht);
- "hiirekesed" - täidetud munad (majonees, sinep, redis, till, roheline sibul, rosinad silmadeks);
- melonist "siilid" - poolitatud melonisse lükatud puuviljatikud (maasikas, kiivi, viinamari, virsik);
- lavašikrõpsud merevaigu ja maitserohelisega;
- kirju koer;
- keedetud värske kartul;
- külm kodujuustukaste (kodujuust, hapukoor, tomat, kurk, till);
- kodused kotletid;
- värske salat;
- kodus küpsetatud leib;
- küüslauguvõi;
- autotort.

SUUR AITÄH kõikidele abistajatele!!!



Kahju, et fotokat polnud käeulatuses, kui tordivulkaanid põlema panin. Oli teine kadunud nagu vits vette :)


7 kommentaari:

  1. Ma kordan ennast: nii-nii vahva tort!

    VastaKustuta
  2. ossaraks miuke laud. ma soovitan soojalt avada koopatibi-catering. mina oleks esimene tellija ja juba 14juuliks mirteli viiendaks juubeliks. lauale sobib kõik mis sul seal uhkes nimekirjas olid, autotordi asemel oelks ilmselgelt vaja midagi roosat ja sädelevat ja.... nii et siis jään hinnapakkumist ootama:) super-kokk oled!

    VastaKustuta
  3. Suured tänud kiituse eest, aga ega ma nüüd kogu au saa endale võtta. Mul olid ikka tublid abilised - ema, Eva, Krissu. Ilma nendeta oleks laual olnud tõenäoliselt ainult tort :D

    VastaKustuta
  4. Ma kasutasin ühe väikemehe tordil sedasama vahva veoauto ideed kaunistamiseks. Meeldis küll:)

    VastaKustuta
  5. Mul väääga rumal küsimus teiel- kuidas saab vahukoorega kaunistada eriti veel suveajal- see hakkab ju kohe sulama? Kas te kasutate mingit paksendajat või tärklist või mis iganes. Nu minul hakkab kohe laiali see vahukoor valguma ja ei saa kunagi lillekesi teha kohupiimast ja vahukoorest,

    VastaKustuta
  6. Kätlin - kui on väga palav ilm olnud, siis olen mõnikord kasutanud toidukauplustes müüdavat vahukooretugevdajat - Zahnfest (väikeses pakis pulber), ei mäleta, mis tootja oma. Aga üldiselt ma kreemidega kaunistada ei armastagi, kasutan muid võimalusi. Reeglina kaunistan tordi vahetult enne lauale panekut - siis on kindel, et midagi ei jõua sulama, maha voolama või alla kukkuma hakata. Tort lihtsalt pistetakse ennem nahka :)

    VastaKustuta
  7. ok väga suured tänud teile, ma mõtlesin, et ma olengi niii saamatu :)

    VastaKustuta