Juustukook



Eelmisest muffiniteost jäi kogemata kilo suhkruga segatud toorjuustu üle. Ikka veel tuleb naer peale, kui sellele tagasi mõtlen (: Igatahes tahtsin kogu toorjuustu korraga ära kasutada. Ragne blogist leidsin retsepti, mida pidin kahjuks oma võimalusi arvestades veidi muutma. Oleks tahtnud seda juustukookide kuningat täpselt järgi proovida.

Vaja läheb:

Põhi:
3 dl jahu
3 spl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
125 g võid

Täidis:
1 kg maitsestamata toorjuustu
200 g hapukoort
3 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
5 muna
1 tl riivitud sidrunikoort
1 spl sidrunist pressitud mahla
1 spl brändit

Põhja jaoks segasin jahu ja suhkrud ning tükeldasin juurde külma või. Sõtkusin taigna kätega ühtlaseks ning surusin selle küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (24 cm) põhja ja äärtele. Eelküpsetasin  põhja 200-kraadises ahjus 10 minutit (katsin koogipõhja pealt küpsetuspaberiga ja valasin raskuseks peale tanguterad). 
Täidise jaoks mikserdasin munad suhkrutega, lisasin hapukoore, toasooja toorjuustu, sidrunikoore ja -mahla ning brändi. Valasin täidise eelküpsetatud põhjale ja küpsetasin 250-kraadises ahjus 10 minutit. Seejärel alandasin kuumust 150-kraadini ja küpsetasin veel 1 tund ja 30 minutit. Lasin valmis koogil ahjus jahtuda ja hoidsin järgmise päevani külmas. Mida kauem kook seisab, seda paremaks maitse muutub.



9 kommentaari:

  1. Vägev kook - seda sai vist päris hulga! Paistab väga isuäratav.

    VastaKustuta
  2. Oi, paistab väga väga nämma olevat :-) Juustukad ja kohupiimakoogid on minu lemmikud.

    VastaKustuta
  3. kaare, soovin tulla kookide pildistamise fotokursusele sinu juurde. olen selles vallas totaalne kobakäpp. pusin mis ma pusin mingi lörts tuleb välja ainult. lepima aja ja tasu suhtes kokku ja teeme ruttu ära:)

    VastaKustuta
  4. Jaa, see kook on täitsa nämm. Sõime seda mitu päeva. Seistes läks aina paremaks.

    inksikas - no see on nüüd küll suur kompliment, sest tegelikult ei tea ma toidu pildistamisest ju midagi ja juba ammu kirun oma tuhatoosist objektiivi (:
    Aga teeme ära :)

    VastaKustuta
  5. Mina naudin ka sinu ilusaid toidupilte. Nagu ajakirjast võetud. Just lugesin viimasest Digi-ajakirjast (seal just asjakohane artikkel toidu pildistamisest), et kes oskab toitu pildistada, see oskab kõike pildistada.

    VastaKustuta
  6. Pisike Pisik - aitäh! Ma julgen muidugi vastu vaielda sellele, et see, kes toitu oskab pildistada, see oskab kõike pildistada. Minul, erinevalt Sinust, ei jää näiteks inimesed üldse ilusasti pildi peale ja erilisi hetki ma ka ei oska tabada. Kõik, mis liigub ja liigutab, mulle ei sobi :)

    VastaKustuta
  7. Tegin koogi valmis, mul lähevad toorjuustukoogid pealt katki ehk suured lõhed tulevad sisse, millest see tuleneb, vaatan et sinuomal ei ole üldse põhimõtteliselt. Ja vajub lohk ka sisse, see ka veidi häirib, kuid koogi maitset see muidugi ei muuda :)

    VastaKustuta
  8. Lohk vajub mul alati sisse, kui just väga õhuke juustukiht ei ole. Ja koos selle lohuga vajuvad tavaliselt ka lõhed tagasi :) Ma ei mäleta, kuidas selle konkreetse koogiga oli, aga mul ikka aegajalt tekivad mõned lõhed. Mitte küll hiigelsuured...
    See võib tulla liiga kõrgest kuumusest (mõned ahjud ju valetavad :P). Juustukoogid tahavad pigem madalamat temperatuuri ja pikka küpsemisaega.

    VastaKustuta