Budapesti rull




Otsisin, mis ma otsisin, aga ei leidnud, kust see kook oma nime on saanud ja miks ta just Rootsis nii populaarne on. Sain ainult teada, et ungarlased ise pole Budapesti rullist midagi kuulnud :) Retsept jäi juba ammu Nami-Namist silma. Hoolimata sellest, et käimas on uus kooskokkamine ülinämmal teemal, ei ole ma veel turule jõudnud ja nii tassisingi poest koju hoopis purgi mandariine.

Upsiderohke koogitegu oli. Viimasel ajal olen nii palju biskviiti küpsetanud, et kallasin suhkru automaatselt kaussi munavalgetele peale. Tegelikult tuleb munavalged ennem tugevaks vahuks vahustada ja alles siis suhkur lisada. Päästsin, mis päästa andis... Siis võtsin külmkapist ainukese endale teadaoleva konservipurgi ja avasin selle. Ups! Purustatud tomatid. Vahukoore vahustasin ka üle. Ja mina ei tea, mis nipiga seda kooki rulli keeratakse, kui see juba plaadilt transportimise käigus mureneb. Asja tast lõpuks ikkagi sai. Hästi magus ja pähkline. Järgisin täpselt retsepti, kuna testisin seda Nami-Nami fotokampaania raames, aga minu maitse ihkaks järgmine kord vähem pähkleid ja suhkrut, rohkem vahukoort ja mandariine. 

Vaja läheb:

5 munavalget
100-150 g sarapuupähkleid
2-3 dl suhkrut 
1 dl jahu
2 spl kakaopulbrit
3 spl mandlilaaste

Täidis:
3-4 dl vahukoort 
300 g purk konserveeritud mandariine (järgmine kord ostaks suurema purgi :)

Peenestasin pähklid köögikombainis, segasin juurde jahu ja kakaopulbri. Munavalged tuleb vahustada kõigepealt tugevaks vahuks ning lisada siis vähehaaval suhkur. Vahustada kuni vaht on paks ja läikiv. Segasin pähklisegu munavahu hulka ning määrisin taina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpsetasin 150-kraadises ahjus 15 minutit, siis keerasin temperatuuri 175 kraadini ja küpsetasin veel 5 minutit. Lasin täielikult jahtuda. Kummutasin biskviidi puhtale küpsetuspaberile ning eemaldasin põhja küljest paberi. Vahustasin vahukoore, segasin hulka nõrutatud mandariinitükid ja määrisin täidise biskviidile. Keerasin koogi paberi abiga rulli. Kuna pähklibiskviit on tunduvalt tugevam/tihkem kui tavaline, siis kipub see kergesti murenema. Valmis koogil lasin paar tundi külmas seista ning enne serveerimist puistasin peale tuhksuhkrut.

4 kommentaari:

  1. Proovisin ka uurida, et kust see Budapesti rulli nimi tuleb, aga ei leidnud esimese hooga. Igatahes on see Rootsis väga popp :)
    Aitäh kena foto eest!

    VastaKustuta
  2. Salapära täis kook jah :)
    Ja mina tänan omakorda vastu, võimaluse eest end kasulikuna tunda ;)

    VastaKustuta
  3. Rullikeeramine on lihtsam siis, kui kohe soojalt koos paberiga sellisesse lõtva rulli keerata, siis lasta jahtuda ja seejärel ettevaatlikult uuesti lahti keerata. Mitte päris siledaks mööda lauda, aga nii, et saab täidistega askeldada. Ja siis uuesti rulli kõige täiega.
    Ma teen nii kakaobiskviidiga vahukoore-banaanirulli. Alguses ei saanud mina seda üldse rullida, sest biskviit lihtsalt murdus puruks. Aga siis üks meisterküpsetajast vanaproua soovitas seda kuumalt keeramise nippi ja sestpeale õnnestub alati. Ülimaitsev, praegu saab teha koos banaanide-maasikatega, teise päeva õhtuks lihtsalt sulab suus!

    VastaKustuta
  4. Olen seda kuumalt rulli keeramist kakaobiskviidiga proovinud, aga see ei toiminud tookord ja ma loobusin. Kakaobiskviidiga teen nüüd hoopis nii, et võtan ahjust välja, lasen natuke jahtuda (maksimum 5 minutit, selleks, et pealmine pind kohe laual oleva paberi külge kinni ei jääks ja rull pealt ilus sile jääks), siis kummutan biskviidi ümber suhkruga ülepuistatud paberile, tõmban küpsenud paberi ära ja panen biskviidile täies ulatuses peale märja (kraani alt läbi käinud ja kuivaks väänatud) käteräti. Käterätti hoian niikaua kuni biskviit on jahtunud ja pole mingit muret keeramisega :) Näiteks see Iiri kohvi rull on samamoodi tehtud: http://koopatibiups.blogspot.com/2010/04/iiri-kohvi-rull.html

    Aga see pähklibiskviit on kohe selline tihke ja kõva.... purustasin pähklid nagu retsept ette nägi ja sellepärast jäi biskviit selline teraline. Ja tõesti juba kuumast peast väga mure. Ma arvan, et kui pähklid jahvatada, siis võib see kuumalt rulli keeramine isegi toimida.

    VastaKustuta