Kuidas koorida mandleid




Šokolaadi-toorjuustukoogi põhja tegemiseks oli vaja kooritud mandleid. Kunagi proovisin mandleid koorida nii nagu sarapuupähkleid - peale kuival pannil röstimist käte vahel hõõrudes. Tulutult.  Sellepärast turgataski esimesena pähe, et kooritud mandleid müüakse ju poes. Järgmine tõdemus oli, et need on mõttetult kallid ja siis otsustasin, et tühja kah, ma ei koorigi neid. Aga siis avastasin Perenaine.ee lehelt martsipani tegemise õpetust lugedes, et mandlite koorimine on lihtsamast lihtsam. Muidugi on mul tunne, et ma olen ainuke, kes sellest alles praegu teada sai, aga panen siia ikkagi kirja, kuidas ma lõpuks mandlid kooritud sain.



  • Panin mandlid kaussi ja kallasin peale tulikuuma vee.
  • Jätsin pähklid umbes 25 minutiks vette seisma. Vahepeal käisin katsumas, kas koor on juba piisavalt lahti tulnud. 
  • Kallasin vee ära. Tegin küünega koore katki ja tõmbasin selle maha. Mõnel mandlil tuleb koor nii hästi lahti, et selle saab ühes tükis mandli küljest kätte.
  • Kuivatasin kooritud mandlid majapidamispaberiga, kuid need võib kuivama panna ka leigesse ahju. 
Tegelikult on ka teine, kiirem võimalus. Vesi tuleb keema ajada, lisada mandlid ja keeta neid mõnikümmend sekundit. Siis nõrutada, külma veega üle loputada ja koorida. 


5 kommentaari:

  1. Kusjuures ma vist oleks ka pannil röstima hakanud kuigi olen kunagi seda nippi isegi kuulnud või lugenud. Mäluga on aga nii, et enne meelde ei jää kui ise läbi teed või keegi teeb puust ette ja punaseks :)
    Aitähh selle asjaliku ja hariva postituse eest.

    VastaKustuta
  2. üks nipp on siin veel-ei pea koort ükshaaval eemaldama. Vees seisnud mandlitelt saab edukalt koort maha hõõruda nt köögi käterätiku vahel...

    VastaKustuta
  3. mina teen just nii nagu märkis anonüümne, et hõõrun rätiku vahel ja koor eemaldub kui imeväel

    VastaKustuta
  4. Ma olen ka rätiku vahel hõõrunud. Ja see kuuma vee nipp tõesti toimib :)

    VastaKustuta
  5. Elis - palun, mul väga hea meel, kui saan kasulik olla :)

    Tõepoolest, kui mandleid on palju, siis on rätiku vahel hõõrumine hea nipp. Aitäh!
    Aga see nokitsemine on ka päris mõnus rahustav tegevus ;)

    VastaKustuta