Apelsini-šokolaadikorvikesed




Veebruarikuu OmaMaitse' kaanel oli nii ahvatlev apesinikoogi pilt, et ma kohe pidin seda proovima. Seda enam, et Onu armastab apelsinikooke ja -torte väga. Kuna me siin üritame saledat joont hoida, ostsin ekstra 18 cm läbimõõduga koogivormi, et teha pisike kook. Aga seekordne koogitegu oli nii Ups!iderohke, et tulemuseks veelgi väiksemad korvikesed. 

Kutt tuli mulle appi kooki tegema. Hakkis võid ja voolis valmis tainast ussikesi :) Mina olin  ametis apelsinidest mahla pressimisega ja ei pannud üldse tähele, et pooled ussikesed Kuti suhu roomasid. Põhimõtteliselt sõi ta pool tainast lihtsalt ära, enne kui see üldse koogivormi jõudis. Pool niigi poolest kogusest :) See oli siis esimene Ups! 

Millegipärast otsustasin täidise korraks külma tõsta, kuigi see poleks üldse vajalik olnud. Kauss libises käest... Mitte ainult põrand, vaid ka kõik külmkapi riiulid ja toiduained olid täidist täis, aga mingi ime läbi jäi natuke ka kausi põhja. See oli siis teine Ups! Samas olekski mul täidist üle jäänud, sest pool tainast oli ju ka nahka pistetud. Nii sündisidki lõpuks hoopis pisikesed armsad apelsini-šokolaadikorvikesed. 

Panen kirja suure koogi kogused (26 cm koogivorm).

Vaja läheb:

Põhi:
175 g võid
100 g suhkrut
250 g jahu
25 g jahvatatud mandleid
1 vahustatud muna

Täidis:
5 muna
200 g suhkrut
4 apelsini mahl ja riivitud koor
1 sidruni mahl
150 ml vahukoort
150 g tumedat šokolaadi

Kõigepealt tegin põhja. Selleks hakkisin või, suhkru ja jahu purutaoliseks ja lisasin vähehaaval vahustatud muna, kuni tainas muutus ühtlaseks. Kui tainas muutub ühtlaseks juba varem, ei olegi vaja tervet muna lisada. Põhja tuleb raskuse all 200-kraadises ahjus 10-15 minutit eelküpsetada. Seejärel jahutada ja määrida peale sulatad tulme šokolaad. Lasta šokolaadil hanguda ja määrida peale veel teine kiht. Mina määrisin korvikesi ühe korra.
Täidise jaoks vahustasin munad suhkruga, lisasin peenelt riivitud apelsinikoore ja sidrunist ning apelsinidest pressitud mahla. Vispeldasin juurde vahukoore. Kallasin täidise põhjale ja küpsetasin 170-kraadises ahjus 40-45 minutit, kuni täidis oli hüübinud. 

Ma ei suuda meenutada, mille sarnaselt see kook maitseb, aga kuidagi tuttav tundus. Justkui sööks mõnda kvaliteetset apelsinitäidisega šokolaadikommi. Igatahes maitseb pidulikult.

4 kommentaari:

  1. eks läbi nende Upside! sünnivadki uued ja lahedad retseptid!
    Tunduvad igatahes katsetusväärsed :)

    VastaKustuta
  2. Välimuselt on ka igati kaunid!

    VastaKustuta
  3. Kuidas aru saada "raskuse all" küpsetamisest?

    VastaKustuta
  4. Raskuse all küpsetamine tähendab seda, et põhi (vormi põhja ja äärtele surutud taigen) kaetakse küpsetuspaberiga, valatakse peale kuivatatud herned (oad, tangud vms) ja eelküpsetatakse. Raskus ei lase põhjal üles kerkida ega äärtel alla vajuda ehk põhi hoiab oma kuju. Hea kui herneid vm ulatuvad vormi ääreni.

    VastaKustuta