PARIM VIIS BISKVIIDI VALMISTAMISEKS?


Siis, kui rohi oli rohelisem ja munad kollasemad, teadsin, et biskviidi valmistamiseks on ainult üks viis - munakollased ja munavalged tuleb eraldi vahustada ja õrnalt kokku segada. Miksrist ei osanud siis unistadagi, nii et vaja oli visplit ja tugevaid käsi. Oh seda vanaema, kes pesukausis mune vahustas ja puupliidi ahjus biskviiti küpsetas. Ta oli tõeline biskviidimeister!

Siis, kui ma üheteistkümnendaks sünnipäevaks oma esimese miksri sain, ei olnud mul ka veel aimu, et biskviidi jaoks võib munakollased ja -valged koos vahustada. Aastaid hiljem see teadmine kuidagi minuni jõudis ja juba siis olin tordipõhja tegema asudes alati segaduses kumba varianti eelistada. 

Nüüd, kui ma kondiitriks õppisin, sain teada, et on veel üks võimalus biskviidi tegemiseks - munavalged tuleb tugevaks vahuks vahustada ja vahustamata munakollane juurde segada. 

Olen küpsetanud nii ja naa, tordipõhjad on küll alati õnnestunud, kuid õhku on jäänud küsimus, kas on üldse vahet, millist meetodit kasutada? Eriti kui kasutada küpsetuspulbrit, mis nagunii kooki kergitab ja parandab munade vähesest vahustamisest või ülevahustamisest tingitud vead. Tegin väikese katse ja panen oma tähelepanekud kirja.

Olgu veel ära mainitud, et biskviiti on tegelikult võimalik teha ka soojal meetodil ehk mune vesivannil vahustades. Tainas peaks tulema vedelam ja seda kasutatakse põhiliselt üleküpsetatud kookide valmistamiseks. Tordipõhja ei ole ma sellisel viisil kunagi teinud.


KATSE

Valmistasin kõik biskviidid ühe retsepti järgi, käsimiksriga, küpsetasin ühesuuruses vormis (18 cm) ja ka küpsemise aeg kujunes kõigil samaks (17 minutit).

Biskviit kahest munast

2 muna
0,75 dl suhkrut
0,75 dl jahu
0,2 dl tärklist
0,5 tl küpsetuspulbrit

190 kraadi, 17 minutit (parem oleks olnud 180 või isegi 175 kraadi) ja mõned minutid rohkem, siis poleks biskviidi pealispind ehk lohku vajunud ja ebaütlane jäänud. 

Neljast munast biskviiti tehes küpsetan tavaliselt 24 cm vormis, 180 kraadi juures, 30-40 minutit.


Tärklise ja küpsetuspulbri lisamine on isiklik eelistus ja harjumus. Küpsetuspulbri lisamine on tegelikult kindla peale minek, et ei peaks ahjust õhukest biskviidiriba välja võtma. Nii fanatt ikka ei ole, et näen vaeva, vahustan ja kui nässu läheb, siis kohe naksti viitsin uue taina hakkama panna (:


Biskviidi valmistamisel võtsin arvesse:
  • mune tuleb vahustada puhtas kausis. Rasvases või märjas kausis munad vahtu ei lähe. Ka miksrilabad peavad olema puhtad.
  • külmkapikülmad munavalged vahustuvad paremini;
  • et saada kohev vaht, tuleb vahustamist alustada kõige aeglasema käiguga, et munavalgu niidid ei katkeks. Hiljem jätkata kiiremal käigul.
  • mune tuleb vahustada vähemalt 10 minutit, parema tulemuse saab 15-20 minutiga (4 ja rohkema muna puhul, kahe munaga biskviidi puhul kulus mul vähem aega);
  • jahu-tärklise-küpsetuspulbrisegu tuleb munavahu hulka sõeluda, et vältida jahutükke;
  • tainas tuleb kokku segada õrnalt, kuid võimalikult kiiresti (umbes 15 sekundiga), et mitte kaotada õhulisust;
  • biskviittainas tuleb küpsetada kohe;
  • ahjuust pole mõistlik biskviidi küpsemise ajal avada - biskviit võib alla vajuda. Alles siis, kui ettenähtud küpsemisaeg möödas (või ka veidi varem, kui tundub, et biskviit on valmis), võib ukse avada, et kontrollida näpu või puutikuga biskviidi küpsust.

1. Munakollased ja munavalged eraldi 


2. Munakollased ja munavalged koos



3. Vahustatud munavalged ja vahustamata munakollased


TULEMUSED

Kõigepealt kibelen ütlema, et kinnitust sai väide - küpsetuspulber on kindla peale minek! Esimese meetodi käigus õnnestus mul munavalged üle vahustada - vaht muutus teraliseks ja murenevaks, nagu pildiltki näha. Kuna asi ei tundunud siiski kõige hullem, ei hakanud uusi mune võtma ja jätkasin. Taina kogus oli võrreldes teiste meetoditega väiksem ja pärast kümmet minutit küpsemist tundus, et biskviit ei kerkigi. Siis aga hakkas küpsetuspulber oma tööd tegema ja tulemuseks oli ilus kohev tordipõhi. Küll teistest madalam, aga kindlasti mitte ebaõnnestunud. 

Esialgu mulle tunduski, et põhimõtteliselt ei ole biskviitidel mingit vahet (tahtsin isegi postituse pealkirjaks panna -"Vahet pole biskviit" :P), sest kõik kolm kerkisid ilusaks ja olid pehmed, kohevad. Aga see polnud tulemus, mida ma ootasin! Ma tahtsin teada seda ühte ja ainust, kõige paremat meetodit, mida ma edaspidi tordipõhjade tegemisel kasutama hakkan (: Seega võtsin appi terava pilgu, joonlaua ja suure sakilise noa. Lõikasin tordipõhjadelt õhukese kihi maha, seejärel kaheks kihiks ja uurisin asja tähelepanelikumalt. Järgnev järjestus on konkreetselt sellest katsest lähtuv (nagu näha läks ju natuke nässu ka) ja puhtalt minu isiklik arvamus, kindlasti mitte absoluutne tõde! 

Enne veel üks asi - tegelikult soovitatakse tordipõhi päev varem valmis küpsetada, korralikult maha jahutada, fooliumisse pakkida, jahedasse panna ja alles järgmisel päeval kihtideks lõigata. Siis ei ole biskviit nii pude ja on oluliselt mõnusam seda kolmeks või neljaks õhukeseks kihiks lõigata. Mina lõikasin biskviite samal päeval kohe peale jahtumist. 

3. KOHT
Munakollased ja munavalged eraldi

Biskviidi paksus ~4,7 cm. 
Kõige pehmem ja õhulisem biskviit, mistõttu lõikamisel pudises kõige rohkem.
Kõige rohkem aega, liigutusi nõudev ja musti nõusid tekitav meetod. Sellest ka viimane koht. Liiga tüütu.
Munavalgete ülevahustamise oht (täpsemalt meetodite all)!

Siiski tundub, et sel viisil saab kõige kergema ja õhulisema biskviidi. Muidugi ainult sellisel juhul, kui mõlemad munavahud ideaalselt õnnestuvad. Sobiks kõige paremini hästi mahlaste tortide tegemiseks, kindlasti imab hästi vedelikku.

2. KOHT
Munakollased ja munavalged koos

Biskviidi paksus ~5 cm.
Tihedam, kui eelpool kirjeldatud biskviit.
Kõige vähem liigutusi nõudev ja kõige vähem musti nõusid tekitav meetod. Vahustamine nõuab kannatlikkust.
Kõige kindlam meetod õnnestumiseks, kui pidada kinni soovitusest vahustada mune 10 ja rohkem minutit.

Kui mul oleks käed-vaba mikser, siis oleks see meetod valmistamise mugavuse poolest ehk isegi võitjaks tulnud. Käsimiksriga vahustades väsib käsi päris ära :P

1. KOHT
Vahustatud munavalged ja vahustamata munakollased

Biskviidi paksus ~5,5 cm
Kõige kõrgem ja tihedam. Mulle meeldib tihe ja tugev biskviit tordipõhjana rohkem. Ei vetti nii läbi ja hoiab paremini vormi.
Kõige kiirem - munavalged eraldi läksid kiiremini vahtu kui munakollased ja -valged koos või eraldi.
Kõige mõnusam kihtideks lõigata. Oleks võinud vabalt kohe pärast jahtumist neljaks õhukeseks kihiks lõigata.
Ülesegamise oht munakollaste lisamisel munavalgevahu hulka (täpsemalt meetodite all)!


Minu lemmik! Edaspidi enam pead ei vaeva, mil viisil biskviiti teha (:


MEETODID

1. Munakollased ja munavalged eraldi
Eraldasin valged kollastest ja tõstsin need munakollaste vahustamise ajaks külmkappi (külmalt läheb munavalge paremini vahtu). Vahustasin munakollased suhkruga (2/3 suhkrukogusest). Vahustama peaks nii kaua kuni maht kasvab kaks korda ehk umbes 10-20 minutit.

Vahustasin munavalgeid alguses aeglasel, siis kiiremal käigul, kuni tekkis ühtlane õrn vaht. Lisasin järk-järgult ülejäänud suhkru (1/3 suhkrukogusest). Vahustada tuleb kuni tekib püsiv vaht, mis lusikaga tõstes oma kuju säilitab. Kuna suhkrukogus munavalgete vahustamisel on väga väike, siis on ülevahustamise oht päris suur. Ülevahustatud munavalge näeb välja teraline ja murenev. Nagu näiteks minu oma üleval fotol (: See juhtub alati nii ootamatult. Vahustamise peaks lõpetama niipea, kui vaht muutub tugevaks ja miksrilabade väljatõstmisel tekkinud jäljed püsima jäävad. Teravaid vahutippe ma väga taga ei ajaks - seda võib teha kolmanda meetodi puhul või beseed valmistades, kus suhkrukogused on palju suuremad ja munavalgeid nii lihtne ülevahustada pole.

Lisasin vahustatud munakollastele juurde 2/3 munavalgevahust, segasin õrnalt läbi, tehes lusikaga alt-üles liigutusi. Sõelusin juurde omavahel segatud jahu-küpsetuspulbri-tärklisesegu ning segasin ühtlaseks (ikka lusikaga ja alt-ües liigutustega). Lisan tavaliselt kogu jahu korraga, üritan sõeluda ühtlaselt üle terve kausi, mitte keskele hunnikusse. Lõpuks lisasin juurde ülejäänud munavalgevahu ja segasin õrnalt, kuid kiiresti läbi. Valasin taina küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja küpsetasin.

2. Munakollased ja munavalged koos
Vahustasin munad suhkruga kohevaks kreemikaks vahuks (15-20 mintuit). Alguses aeglasel käigul, mõne minuti pärast kiiremal käigul. Munavaht peab jääma nii tugev, et miksrilabade välja tõstmisel mahavalguv vaht ei vaju kohe laiali, vaid jääb püsima nagu pildiltki näha. Vahustamise käigus peab suhkur täielikult sulama.

Sõelusin munavahu hulka jahu-küpsetuspulbri-tärklisesegu (sõelusin korraga kogu jahu, mitte keskele hunnikusse, vaid ühtlaselt kausi ulatuses) ja segasin õrnalt läbi, tehes lusikaga alt-üles liigutusi. Niipea, kui tainas muutub ühtlaseks, tuleb segamine lõpetada. Ülesegatud tainast head biskviiti ei saa. Koolis õpetati meile, et jahu sisse segamiseks ei tohiks kuluda üle 15 sekundi (:
Valasin taina küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja küpsetasin.

3. Vahustatud munavalged ja vahustamata kunakollased
Vahustasin munavalgeid ilma suhkruta miksri kõige aeglasemal käigul kuni tekkis ühtlane õrn vaht. Lisasin järk-järgult suhkrut ja kiirust. Vahustasin kuni miksrilabade väljatõstmisel tekkisid teravad vahutipud. Vaht peab olema nii tugev, et lusikaga tõstes püsib see tornina ja kausi kummuli pööramisel jääb kaussi ega valgu välja.

Segasin munakollased lusikaga korralikult läbi ja valasin munavalgevahule. Segasin miksriga ühtlaseks, keskmisel kiirusel, võimalikult lühikese ajaga. Segada tuleb tõesti ainult nii kaua, kuni munavalge ja -kollane on segunenud. Tegin nii - lülitasin miksri (korraks) sisse ja tegin lisaks käega segamisliigutusi. Kui liiga palju segada, muutub vaht vedelaks. See juhtub päris kiiresti! Käsitsi segades ei taha munakollane nii kiiresti seguneda ja on suurem oht ülesegada.

Sõelusin munavahule juurde omavahel segatud jahu-küpsetuspulbri-tärklisesegu (kõik korraga, kausi ulatuses, mitte keskele ühte hunnikusse) ning segasin õrnalt alt-üles liigutusi tehes ühtlaseks. Valasin taina küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja küpsetasin.

# # #

Viimati muudetud 5.08.2015

Panen kirja retsepti, mida viimasel ajal biskviidi valmistamisel kasutanud olen. 

BISKVIIT NELJAST MUNAST

4 suurt muna
125 g suhkrut
näpuotsatäis soola
60 g jahu
40 g tärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Kui olen laisk või tärklis on otsas, kasutan ainult nisujahu.

Ahjuplaadi suurused biskviidid, kahe ja kolme biskviidikihiga tortide jaoks, teen just selle retsepti järgi. Neljast munast tuleb pigem õhuke biskviit (1 -1,5 cm paksune), aga reeglina just seda sööjad soovivad - vähe saia, palju kreemi. Minu ahjuplaadi mõõdud on 36x42,5 (ilma äärteta mõõt ehk pind millele määrin taina, on tegelikul väiksemgi - 31x39).




Plaadibiskviiti küpsetan 210-kraadises ahjus keskmisel siinil 8-10 minutit. Kuni biskviit on äärtest kuiv, pealt pruun ja näpuga katsudes ei jää biskviidi pinnale lohku. Enne 7 minuti möödumist ma biskviiti torkima ei lähe.

Ümmargust biskviiti küpsetan küpsetuspaberiga vooderdatud 24-26 cm läbimõõduga vormis, keskmisel siinil, 200-kraadi juures 20-25 minutit. Kui biskviidi sisse torgatud puutikk jääb kuivaks, on see valmis.

Veel üks mõte! 

Lõpuks, pärast mitmeid läbi kärssanud miksereid, ma murdusin ja tõin koju kaua igatsetud Kitchen Aidi. Pean tunnistama, et sellise võimsa masina puhul pole vajadust munavalgeid kollastest üldse eraldama hakatagi. Mil iganes aga tekib vajadus käsimikseriga biskviiti teha, olen endiselt seda meelt, et vahustatud munavalged ja vahustamata kollased annavad parima tulemuse (:



39 kommentaari:

  1. Ma arvan, et see on köögimüsteerium, mille üle olen oma elus kõige rohkem mõtisklenud. Miks sebin mina ringi oma piinlikult puhta klaaskausi, kollaste-valgete eraldamise ning jahu sõelumisega, samas kui mõni teine lööb vaat et kõik koostisosad korraga prauhti kuskile kombaini (nojah, munad-suhkru siiski esialgu omaette)?! Aga praktiliselt kunagi ei pane ju neid erinevate meetoditega tehtud kooke kõrvuti ja siis ei julge eriti kindlalt väita ka, et "aga kui mina teen, siis tuleb ikka kohevam..." jne. Igal juhul tänud eksperimenti läbi viimast!

    Aga teine küsimus biskviidi juures on mul see, et kas jahu sõeluda sisse pidevalt tainast segades; või portsude kaupa, vahepeal segades; või sõeluda kõik korraga ning siis hakata segama. Idee poolest peaks niimoodi ju kõige vähem segamist olema, aga samas tundub, et jahukuhi ning selle "lahtiharutamine" lõhub samuti märkimisväärse osa vahtu ära.

    VastaKustuta
  2. Katrin - aitäh, väga hea küsimus, lisan seletuse ka meetodite juurde. Mina teen nii, et sõelun kogu jahu korraga munavahu peale (üritan sõeluda terve kausi ulatuses, mitte ühte kokku hunnikusse) ja siis segan.

    VastaKustuta
  3. Saidki valmis selle postituse:) On Sul alles viitsimist:P Kusjuures teen oma biskviite alati Sinu esikohaväärilisel meetodil:D

    VastaKustuta
  4. Tundub, et saite päris palju torti süüa järgnevatel päevadel :D Või siis rummikooke vähemalt :P

    VastaKustuta
  5. Lahe ettevõtmine! Soovitaks veel küpsetamisel madalamat temp, siis peaks küpsema ühtlasemalt ja ei tohiks minna niimoodi ülevamalt kitsamaks (nagu piltidelpraegu näha). Proovi ja anna teada, kas õnnestus :)

    VastaKustuta
  6. geniaalne postitus. ma tänan südamest!

    VastaKustuta
  7. Anonüümne - aitäh soovituse eest! Proovin järgmine kord madalama temperatuuriga.

    VastaKustuta
  8. Suurepärane! Aitäh selle postituse eest. Ma olen alati teatavat hirmu tundnud biskviidi küpsetamise ees (kunagi ei saa 100% kindel olla, et õnnestub). Nüüd tean, kuhu piiluda ennem, kui jälle küpsetamiseks läheb.

    VastaKustuta
  9. Mu vanaema on elukutseline kondiiter. Ta on löönud vahtu, ma arvan, et sadu tuhandeid biskviite. (Käsitsi ja vispliga ja alla 6 muna korraga ette ei võeta.) Ja minu nipid vanaema käest. Ta lööb mune vahtu ainult koos ehk siis munavalged ja kollased korraga. Sel juhul tuleb kasutada just toasooje (kõik komponendid peavad olema toasoojad) mune ja tõesti ka vahtu natuke soojendada (vesivannil või puupliidi taga nö veepaagi kohal)kui võimalik. Ja mune lüüakse vahtu just sama loogikaga - aeglaselt kiiremaks. Mune lüüakse vahtu suhkruga koos loomulikult. (1 spl suhkrut per muna.) Ja vahustatakse nii kaua, kui vaht nö "kükitab" - vanaema väljend ja tähendab seda, et vaht ei vaju enam alla vaid moodustab kuhjakesi. Siis sõelutakse kiirelt hulka jahu (1 spl per muna) ja tõesti kiirelt, et vaht alla ei vajuks. Siis biskviit kuuma ahju (200) ja niikaua kui küps. Küpsusemisaeg sõltub biskviidi paksusest. Rullbiskviidi biskviit küpseb ainult 5-7 min nt.
    Ja biskviidi põhiline kvaliteet tuleb loomulikult munade kvaliteedist. Talumunad annavad parima tulemuse! Mingist küpsetuspulbrist ei tea ma midagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sinu vanaema on üks tark kondiiter :D Mina ka olen proovinud nii ja naa ning ei miskit küpsetuspulbrit ega tärklist panema ei pea ja biskviit küpseb ning kerkib nagu muiste!

      Kustuta
  10. väga lahe lugemine! kusjuures mina ei pane tärklist kunagi biskviiti
    mis see talle annab?
    eestis olles tegin alati selle 1 muna 1 suhkur 1 jahu võttega ja biskviidid kerkisid mis mühin aga siin see ei toimu..siis avastasingi keeva vee meetodi
    aga sinu biskviidi loost sain paar head õpetust ja nippi! Aitäh Sulle!

    VastaKustuta
  11. Tegelikult on õige vahustada toasooje munavalgeid, siis lähevad nad kiiremini vahtu. Nimelt on toasoojade munavalgete puhul proteiin elastsem ja moodustub rohkem väikseid õhumulle. Sinu kogemus, et külmad munavalged vahustuvad kiiremini, võis tulla hoopis sellest, et need munad olid vanemad. Nimelt jälle vahustuvad vanad munad kiiremini ning vaht on isegi veidi püsivam kui väga värskete munavalgete puhul.

    VastaKustuta
  12. Anonüümne - vanaema nipid on kõige väärtuslikumad! Aga kas see 1:1:1 (muna, jahu, suhkur võrdselt) retsept kõrge biskviidi puhul Sul tõesti õnnestub? Ma olen seda kasutanud rullbiskviidi või plaadikoogi tegemiseks, aga tordipõhjaks, mida vaja 3-ks või 4-ks kihiks lõigata, see nii hästi ei toimi. Lisaks on sellel minu jaoks liiga tugev munamaitse. Aga eks nii ongi, igaüks kasutab seda retsepti ja meetodit, mis tal õnnestub ja endale meelepärane.

    Koolis me ka biskviiti küpsetuspulbriga ei teinud. Mina kasutan küpsetuspulbrit puhtalt harjumusest ja soovitan seda kindlasti teha algajatel küpsetajatel :)

    VastaKustuta
  13. Karima B - tärklis annab elastsust (soovitatakse lisada biskviidile, mida vaja rulli keerata), aga samas muutub biskviit kuidagi tihkemaks. Raske seletada, mulle tundub tärklisega tehtud biskviit mõnusam. Aga mis ühele tundub nii, võib teisele hoopis naa tunduda :)

    Anonüümne - jah, see munade vahustamine on teadus. Värsked/vanad munad - olen täitsa kursis ja ükskord ka väga värskete munadega püsti hädas olnud :) Külmad/soojad - siinkohal on teooria ja meistrite soovitused vastuolulised. Koolis oli meil sageli nii, et üks õpetaja rääkis üht, teine teist ja raamat väitis hoopis kolmandat :P Ise olen siiani teinud soovituse järgi - munavalged külmalt, terved munad toasoojalt. Aga katsun meeles pidada ja järgmisel korral toasoojade munavalgetega proovida. Aitäh!

    VastaKustuta
  14. Tore lugemine aga nüüd, kui biskviit ahjust väljas ja keskel laiutab suur lohk, hakkasin kahtlema, kas ma sain ikka õigesti aru koostisosade kogusest. Kui palju on 0.2 dl milliliitrites? 20?

    VastaKustuta
  15. minaju - 1 dl - 100 ml, 0,2 dl - 20 ml.
    2 supilusikatäit tärklist, umbes 15 g.

    Äkki ahi kõrvetab ja on tegelikult kuumem? Pealt küpses, aga seest jäi tooreks. Ülal anonüümne soovitas ka madalamat temperatuuri, panen selle postitusse ka igaks juhuks kirja.

    VastaKustuta
  16. Tärklist paningi kaks supilusikatäit. Munad olid toasoojad, vahustasin 10 minutit, jahu, tärklise ja küpsetuspulbri sõelusin. Ahjus on termomeeter, küpsetasin 175 kraadi juures 20 minutit, seest toores ei jäänud, tegelikult tuli tort ilus ja maitsev, aga just küpsetamise hetkel olin õnnetu, et see lohk sinna vajus. Loodan, et harjutamine teeb meistriks :)

    VastaKustuta
  17. OH kui populaarne postitus ! :)
    Mina juba ammusest ajast kogusin julgust, et teha biskviiti. Muidugi kuidas? Õnneks minu lemmik toidublogija tegi korraliku teaduslikult tõestatud katse :D

    Võtsin siis kätte ja tegin sellise meetodiga, mis ka siin esikoha pälvis. Täitsa tore oli. Käsi väsis natuke, tegin neljast munast, sest vorm on suurem. Vahustasin kokku 15 minutit. Tundus, et valged tulid õiged, keerasin kausi täitsa teist pidi ja ei tulnud midagi välja. Kokkuvõttes aga jäi koogi pealispind natuke selline...krõbe? beseene? .. ei oska seletada. Maitses hästi ja kõik oli tore, aga peal oli nagu mingi koorik.
    Natuke paksem oleks ka võinud olla..

    Minu ema, kes on ka pikalt kondiitrina töötanud ( kunagi isegi Tarvases:) peab ka kõige paremaks siin võidu saanud varianti. Seda on ta katsetanud nii kodus kui tööl.

    Igatahes, suur tänu nii põhjaliku ja piltliku postituse eest ! Andis julgust !

    Jõudu ja jaksu !
    Triin .

    VastaKustuta
  18. Triin - aitäh! Järgmine kord siis viiest munast ja saabki natuke paksust juurde :)
    Kas munakollase sisse segamine õnnestus hästi? Tainasse ei jäänud nähtavaid munavalgevahuseid kohti? Ma muuga ei oska hetkel seletada seda besee moodi koorikut.

    VastaKustuta
  19. Võib vabalt selles asi olla, sest kartsin paaniliselt üle segada.
    Sain vanaemalt maamune ja proovin varsti jälle :)
    Aitäh abi eest!
    Triin

    VastaKustuta
  20. Mul oleks vaja kakaobiskviiti. Kas asendan pool jahukogusest kakaopulbriga?

    VastaKustuta
  21. 4 munaga biskviiti tehes olen kakaod pannud 3 sl. Selle võrra võtan jahu ja tärklist vähem.

    Nadežda Kaarmaal on väga hea kakaobiskviidi retsept:

    5 muna
    125 g suhkrut
    1 tl vaniljesuhkrut
    30 g kakaod
    40 g jahu
    50 g tärklist

    VastaKustuta
  22. Olen maailma kõige suurem biskviidi fänn ja seda postitust lugedes muudkui mõtlesin, kuidas mulle oleks meeldinud olla katselabori assistent, kes need biskviidid lõpuks ära sööb. :) Ajas isu peale ja proovin ise ka kindlasti mõnda nendest meetoditest, et oma lemmikut jälle mõnuga nautida. :) Aitäh!

    VastaKustuta
  23. Leidsin siit vastused kõigile küsimustele, mis biskviidi tegemise juures on tekkinud! Tänu, tänud, tänud! Väga põhjalik ja asjalik!

    VastaKustuta
  24. Tere.
    Küsimus siis selles, et kuna mul on koogivorm läbimõõduga 28 cm, siis mitmest munast oleks mõistlik teha ning millised oleksid siis jahu ja teiste kuivainete kogused. Teen esimest korda biskviiti ehk sel alal vägagi algaja. Lugedes seda postitust on hea tarkusi koguda ning samas sain targemaks, kuidas oleks parim viis teha biskviiti :)

    VastaKustuta
  25. Anonüümne - kogused tuleb arvutada vastavalt sellele, mitut muna kasutad. Mina olen teinud neljast munast 26 cm vormi sisse. 28 vormi jaoks teeksin vähemalt 6 munast, oleneb kas soov on saada madalam või kõrgem biskviit.
    Biskviidi retsept neljast munast on selline:
    4 muna
    1,5 dl suhkrut
    1,5 dl jahu
    0,5 dl tärklist
    1 tl küpsetuspulbrit
    Edasi on kõik juba puhas matemaatika :)

    Jahuga on muidugi üks keeruline teema. Jahud on väga erinevad ja kui ühte jahu kulub nii nagu retseptis ette nähtud, siis teist võib kuluda hoopis vähem. Olen isegi mõnikord 1,5 dl asemel 1 dl pannud. Aga see tuleb katsetamise ja kogemusega.

    VastaKustuta
  26. Kas biskviiti tuleks küpsetada pöördõhul või tavalisel alt-ülevalt režiimil? Kas retseptis on kraadid antud tavarežiimi jaoks? Olen oma ahjul täheldanud, et pöördõhul on ahjutemperatuur samade kraadide juures võrreldes tavarežiimiga ca 15-20 kraadi kõrgem. Võibolla on ka see põhjuseks, miks mul kipuvad ka keskelt lohku vajuma...

    VastaKustuta
  27. Mis siis saab, kui suhkrut vähem panna? 6 muna jaoks 2,25 dl suhkrut tundub minu jaoks nii palju...

    VastaKustuta
  28. Võib küpsetada tavalisel või öördõhu režiimil, aga pöördõhku kasutades tuleks temperatuur kohe 20 kraadi madalamaks keerata. Pöördõhuga küpsetades läheb ahi kuumemeaks.

    Klassikalises biskviittainas on koguste vahekord 2:1:1 ehk muna 50%, suhkur 25%, jahu 25%. Et küpsetis õnnestuks, peab seal igat koostisosa teatud koguses olema. Suhkru koguse arvestamisel võibki selle vahekorra endale teejuhiks võtta.

    Kui biskviit tundub sellegipoolest liiga magus, siis tuleb kreem vähemagus teha. Mina tavaliselt teengi biskviidi pigem maitsekama (sageli lisan ka riivitud sidrunikoort) ja kreemi maheda. Palju on neid tordisööjaid, kes nimetavad biskviiti maitsetuks saiaks :)

    VastaKustuta
  29. Katsetasin vahustatud munavalge+kollane varianti. Hea ja lihtne teha, õnnestus kenasti. Aitäh (teen kniksu ka)! :)

    VastaKustuta
  30. Palju võiks mune panna tervele ahjuplaadile taigent tehes? See sügavam plaat....usun et enamjaolt on nad sama suured ��

    VastaKustuta
  31. Evelin - kui ma teen suurt plaadisuurust torti, siis teen tavaliselt biskviidi 4-st suurest munast (L surus), sest nagu eestlasele meeldib - vähe saia, palju kreemi. Olen teinud nii kahe kui kolme biskviidikihiga torti ja minu arvates niimoodi täiesti piisab. Olen kuulnud, et mõni teeb 10-st munast ahjuplaadile, ma ausalt ei kujuta ette ja pole kunagi teinud. Teen ka rullbiskviidi jaoks alati neljast suurest munast biskviidi. Minu ahjuplaat on mõõtmetega 31x38.
    Kui paksema biskviidi soov, siis ise teeksin oma plaadile maksimum 6-8-st munast.

    Viimasel ajal kasutan seda retsepti:
    4 suurt muna
    125 g suhkrut
    60 g jahu
    40 g tärklist
    1 tl küpsetuspulbrit
    mõnikord lisan riivitud sidrunikoort, mõnikord teelusikatäie vaniljet

    Topeltkoguse jaoks võtaksin kõiki aineid peale suhkru topelt, suhkrut ehk poolteist kogust. Ma teen tavaliselt biskviidi magusa ja kreemi mahedama, marjasema.

    VastaKustuta
  32. Kui soovin kahte plaaditäit teha,kas siis tuleks kaks eraldi taigent teha, sest muidu teine osa, mis ootab ahju minekut vajub ära. Või see aeg kui esimene plaaditäis ahjus on, on nii lühike, et ei juhtu selle ülejäänud poole taignaga midagi?

    VastaKustuta
  33. Mina teen tavaliselt eraldi. Kui juhtub olema väga hea ahi, võib proovida kaks plaati korraga ahju panna. Oma vana ahjuga olen mõned korrad nii teinud, aga pean kindlasti plaatide asukohtasid poole pealt vahetama ja see plaaditäis, mis alguses üleval pool on, tuleb alati ilusam. Biskviittainas üldiselt seista ei taha, aga võib ka õnnestuda, kui munad on korralikult vahustatud.

    VastaKustuta
  34. Küpsetasin eile kolmanda variandi järgi ja eriti hoolikalt jälgisin soovitusi biskviidi valmistamisel - tulemus oli suurepärane! Suur tänu selle postituse eest!

    VastaKustuta
  35. Aitäh selle postituse eest! See oli üks parimaid lugemisi! Biskviiti teen ainult selles "uurimustöös" tõestatud parima mooduse järgi ! Pole veel kordagi lörri läinud. Nii hea, et on NII põhjalikke ja hästi kirjutavaid blogijaid !

    VastaKustuta
  36. Aitäh, ka mina sain siit abi!

    VastaKustuta