TÄISTERAKÜPSISED ROSMARIINIGA

Need olid ühed mõnusad küpsised, mida aasta lõpus küpsisevahetuse jaoks katsetasin. Kuna nad nägid välja nagu tavalised kaeraküpsised, siis mõtlesin, et äkki on liiga igavad, et laiali saata. Maitselt pole need aga üldse nii igavad. Magusad, mõrkjad, vürtsikad - heas mõttes huvitavad küpsised.
Huvitav öeldakse ju tavaliselt siis, kui söök eriti ei maitse :P 


Nagu tavaliselt, ei suutnud ma vastu panna täpselt retsepti järgi küpsetamisele. Mul on lihtsalt selline kohutavalt tüütu kiiks. Ma kohe pean teada saama, kuidas toidud maitsevad, kui neid täpselt retsepti järgi valmistada. Pärast vaatan, kas järgmine kord midagi muudaksin. 

Nende küpsistega läks alguses siiski vastupidi - pidin arvestama sellega, mida kapist võtta oli - pruuni suhkru asemel valge, täistera nisujahu asemel kaerajahu ja metspähklite asemel mandlid. Loomulikult küpsetasin pärast täpselt retsepti järgi ka - küpsised tulid palju maitsvamad! Mõned retseptid lihtsalt on nii täpselt välja timmitud ja toimivad (näiteks see), et hea retsepti lootuses ei taha kohe oma nägemust peale suruda (: 

Ja selle pika jutuga tahtsin ma tegelikult jõuda selleni, et tavaliselt on välismaised koogid-küpsised väga magusad, nii et kes liiga magusat ei armasta, võib selles retseptis suhkrukogust vähendada. Mina muidugi armastan ja panen kirja originaalretsepti raamatust "The Complete Book of Cupcakes, Cheesecakes and Cookies". 

Täisteraküpsised rosmariiniga
26-28 tk

125 g toasooja võid
220 g pruuni suhkrut (nt Demerara või hele Muscovado)
2 tl peenelt riivitud apelsinikoort
200 g täistera nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
60 g täistera kaerahelbeid 
50 g kookoshelbeid
100 g röstitud metspähkleid
100 g rosinaid (suured rosinad võiks pooleks lõigata)
2 tl kuivatatud rosmariini
80 ml apelsinimahla

Segasin toasooja või suhkru ja apelsinikoorega (ei vahustanud). Lisasin apelsinimahla. Hakkisin pähklid ja rosinad väiksemaks. Teises kausis segasin jahu küpsetuspulbriga ning lisasin kõik ülejäänud koostisained. Valasin jahusegu või-suhkrusegule. Segasin käega ühtlaseks. Küpsisetaigen ei lähe kokku tainapätsiks, vaid jääb sõmer, purutaoline. Võtsin supilusikaga tainast, surusin kätevahel palliks ja panin küpsetuspaberiga kaetud plaadile. Vajutasin pallid õrnalt lapikuks ja küpsetasin 180-kraadises ahjus 15 minutit või veidi rohkem. Lasin restil täielikult jahtuda.


1 kommentaar:

  1. Tunduvad tõesti põnevad. Rosmariin on Kristjani lemmik, peaks ka proovima neid.

    VastaKustuta