Beseekoogid rabarberi-maasikamoosiga



Kui ma tahan kondiitri eriala edukalt lõpetada, pean harjutama pritskotiga töötamist. Harjutasin kätt jäätiseteost üle jäänud munavalgetega. Tulemus sai väga armas, kuigi kaugel sellest, mis mul plaanis oli. 

Ettevõttes praktikal olles jäin hätta võikreemist rooside tegemisega. Mis hätta, põhimõtteliselt ma ei saanudki nende tegemisega hakkama. Pusisin nii kaua, et kreem läks lõpuks käte soojusest vedelaks ja sellega polnud võimalik enam lilli pritsida. Poolteist tundi lillenõela keerutamist ja tulemuseks kaks enam-vähem roosi, mis kõlbasid trühvlitordile kaunistuseks. Kahe roosiga kümmet torti ju ei kaunista (: 

Ei tea, mis mul nende roosidega on, aga esialgsest plaanist kookidele beseeroosid peale pritsida, ei tulnud ka midagi välja. Nii pool vihasena tegin hoopis volangid. Aga tulemus sai üllatavalt hea. Vähe sellest, minu uus lemmik - hapukas rabarberi-maasikamoos, sobib ideaalselt liivataignast beseekorvikeste täidiseks. Ja sööjad ainult mõmisevad... 
Retsepti kombineerisin kokku varem katsetatud erinevatest retseptidest ja koolist saadud liivataigna retseptist. 


Beseekoogid rabarberi-maasikamoosiga
(8-10 tükki)

Põhi
100 g võid
60 g suhkrut
1 muna
190 g jahu
näpuotsatäis soola

Täidis
200 g rabarberit
200 g maasikaid
1-1,5 dl suhkrut

Beseekate
2 suure muna valget
85 g suhkrut
soovi korral sidrunimahla

Kõigepealt keetsin moosi. Puhastasin, tükeldasin maasikad ja rabarberid ning keetsin tasasel tulel suhkruga pehmeks. 

Valmistasin liivataigna. Kõige parem on seda teha laual. Selleks sõelusin jahu lauale ja tegin keskele süvendi. Segasin süvendis või, suhkru ja muna. Seejärel hakkasin külgedelt jahu juurde võtma. Segasin kuni taigen muutus ühtlaseks. Liivataigen ei taha ülesegamist. Mida vähem segada ja sõtkuda, seda parem põhi tuleb. Keerasin taignapalli toidukilesse ja panin pooleks tunniks külmkappi.

Määrisin muffinipanni (standardsuurusega pann) pesad võiga. Jagasin taigna kuueks võrdseks osaks. Võib ka kaheksaks, siis saab õhemad ja veidi madalamad põhjad. Surusin taigna vormide põhja ja äärtele. Katsin korvikeste ääred fooliumiga (võib ka põhjad katta) ja eelküpsetasin 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit. Fooliumiga koogipõhjade katmine aitab neil kuju säilitada. 
Kuju säilitamiseks võib küpsetamata põhjad vormiga ka sügavkülma panna. Kui taigen on külmunud, siis tuleb see välja võttes koheselt küpsetada. Sügavkülmutamisel peab aga oma koogivorme hästi tundma, sest mõned neist ei kannata nii suuri temperatuurikõikumisi ja nii võib vormid hoopis ära rikkuda. 

Samal ajal kui koogipõhjad ahjus küpsesid, valmistasin beseevahu. Selleks vahustasin munavalged pehmeks vahuks ja lisasin edasi vahustades järk-järgult suhkru. Beseevaht on valmis, kui see on tugev ja läikiv ning miksrilabade väljatõstmisel tekivad teravad vahutipud. 

Tõstsin koogipõhjad ahjust välja jahtuma ja keerasin ahju temperatuuri 160 peale. Panin igale põhjale moosi. Koonerdada pole põhjust (: Moosi peale pritsisin beseemütsid. Küpsetasin koogikesi kuni besee pealt pruuniks muutus, 10-15 minutit.



7 kommentaari:

  1. Tõelised kaunitarid ja isutekitajad, Koopatibi! Ma olen kindel, et järjepideva katsetamise järel näeme varsti ka Sinu õnnestunud roose :)

    VastaKustuta
  2. väga vahvad näevad välja:D ja need kreemiroosid???no ära pabista, meie peres saab need koer ja temal küll suva millised need on-peamine, et magusad:P

    VastaKustuta
  3. Nii armsad!!! Tahaks kohe läbi ekraani haarata ühe:)

    VastaKustuta
  4. Kas liivataigna korvikesed tuleb enne beseega katmist vormist välja tõsta?
    Triin

    VastaKustuta