Rukkiküpsised




Küpsis on mu teine nimi! Väike või suur, soolane või magus, tavaline või eriline. Küpsisest ei ütle ma kunagi ära. Isegi siis, kui kõht on täis ja isu justkui polegi.

Kõigepealt see prõks, mis käib küpsise murdmisel... mmm, kui mõnus. Ma oleksin nõus vabatahtlikuks hakkama, kui oleks olemas selline amet nagu küpsisemurdja (: Ja siis muidugi küpsise söömine. See on hetk, kus saab korraks kõigest eemale, sest kui sul on suu küpsist täis, siis ju ei kuule, mis ümberringi toimub. See krõmpsuv heli võtab sind täielikult oma võimusesse. Mulle hirmsasti meeldib vaikuses silmad kinni hästi krõbedat küpsist süüa.

Need rukkiküpsised on pärit Nami-Namist. Tainale võib lisada kuivatatud jõhvikaid, rosinaid, pähkleid või muud meelepärast. Rukkiküpsistest saaks hea tordipõhja. 


Vaja läheb

100 g võid
1 dl suhkrut
1 väike muna
2 dl rukkijahu
1 dl nisujahu
0,5 tl küpsetuspulbrit

Vahustasin toasooja või suhkruga heledaks vahuks. Lisasin muna ja vahustasin veel paar minutit. Segasin omavahel kuivained ja lisasin need võivahule. Segasin ühtlaseks tainaks. Asetasin valmis taina pooleks tunniks külmkappi. Rullisin külmkapikülma taina jahusel laual õhukeseks ja vormisin küpsisteks. Küpsetasin 200-kraadises ahjus kuldpruuniks. Sellest kogusest sain kaks hõredat plaaditäit küpsiseid.



5 kommentaari:

  1. Mul hakkas suu vett jooksma, kui lugesin sinu kirjeldust nende küpsiste kohta...eriti söömise!:))
    Proovin kindlasti!
    Aitäh!;)

    VastaKustuta
  2. Tehtud!
    Proovisin neid rukkiküpsiseid teha ja tulid maitsvad! Ainus teistmoodi asi oli ehk see, et pidin taignale 1,5dl rukkijahu juurde lisama, et see rullitava taigna moodi oleks! Muidu suht vedel ja jäi käte külge kinni. Isegi imestasin, et kuidas kahe kokkaja vahel nii suur erinevus, kui muud koostisosad grammipealt samad.
    Aga välja tulid ja väga mõnusalt maitsvad on ka! Mandlilaaste lisasin taignale juurde, aga need erilist maitset lõpptulemuses ei andnud!

    VastaKustuta
  3. Tore, et proovisid ja meeldisid. Kuivatatud jõhvikad näiteks on ka mõnusaks lisandiks.

    Jahud on nii erinevad (kleepvalgu ja tärklise sisaldus), et mul endalgi juhtub mõnikord, et pean mõnd retsepti katsetades jahu juurde lisama või hoopis vähem panema. Tegin need küpsised Nami-Nami retsepti järgi, ainult selle vahega, et pool kogust, mul tulid välja küll. Ma kasutasin Veski-Mati jahusid. "Eriti hea nisujahu" ja "Rukkijahu".

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sinust tuleks hea kirjanik. Retsepti lugemise asemel nautisin sinu juttu 😀😀

      Kustuta