Banaanileib



Ma pean nüüd oma sõnu sööma hakkama... Kunagi päris alguses kirjutasin, et ma vabatahtlikult banaani küpsetistesse ei pane. Mulle lihtsalt ei meeldi küpsetatud banaan või ka liiga küpse banaan toorest peast. Kõige vähem meeldivad mulle banaanimaitselised kommid või müslibatoonid. Selline tunne nagu sööks midagi väga keemilist. Aga pärast selle retsepti katsetamist olen ma nõus banaani täiesti vabatahtlikult koogi sisse panema ja seda kooki ka hea meelega sööma.

Banaanileib või -kook, kuidas meeldib... Mulle meeldib leib ja meeldib see, et järgmine kord ei pea ma enam kolm päeva mõtlema, mida liiga küpsete banaanidega peale hakata. Tundub, et selles David Lebovitzi banaanileiva retseptis on kõik ained täpselt paika timmitud, sest tulemus on väga mõnus - vetruv, kohev, mahlane, magus (kui üle ei küpseta!). Muidugi ka banaanimaitseline, aga mitte pealetükkivalt.


Vaja läheb:

210 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
0,5 tl soola
1 tl jahvatatud kaneeli
150 g suhkrut
55 g võid (sulatatud)
1 muna (toatemperatuuril)
1 munavalge (toatemperatuuril)
2 küpset banaani
125 ml hapukoort
0,5 tl vaniljeekstrakti
60 g tumedat šokolaadi

Segasin ühes kausis kõik kuivad ained. Sulatasin ja jahutasin või. Hakkisin šokolaadi. Kloppisin teises kausis muna ja munavalge vispliga lahti, lisasin sulatatud või, saumikseriga püreestatud banaanid, hapukoore, vanilje. Valasin saadud segu kuivainesegule ja segasin õrnalt läbi. Tainast ei tohi üle segada! Enne kui jahu oli täielikult segunenud, lisasin hakitud šokolaadi ja lõpetasin segamise kohe, kui viimane kuiv jahulaik segunes. Valasin taina võiga määritud vormi (kasutasin ovaalset 18 cm klaasvormi, aga sobib ka kuni 23 cm vorm) ja küpsetasin 180-kraadises ahjus veidi üle 40 minuti. Kooki ei maksa üle küpsetada. Kui on näha, et see on pealt küps ja näpuga katsudes kergelt vetruv, tasub kook välja võtta, mitte üleliia pruuniks küpsetada. Maitseb hästi nii leigelt kui jahtunult. Seisab pehme mitu päeva.

6 kommentaari:

  1. MMM.. ahvatlev! Korvist vaatavad vastu pruunitäpilised banaanud... Asun tegema, pärast muljetan :)

    Eva

    VastaKustuta
  2. Nonii, valmis tegin ja juba praktiliselt otsas :) Hirmus maitsev küll!! Ma vist küpsetasin paar minutit liiga kaua, aga ikkagi suurepärane - šokolaad annab sellise piduliku maitse- Ahjaa, tõstsin tükile ahjuõuna moosi ka peale, mis sobis imehästi.

    VastaKustuta
  3. Ohoo, mõnus kuulda, et meeldis! Katriin ütles, et tal oli jahu otsa saanud ja pani pooleks odrajahuga, oli ka hästi hea tulnud.

    VastaKustuta
  4. Šokolaad paneb siin i-le täpi. Puhkusreisidel on ikka saanud banaanileiba/kooki proovida, nüüd sai ka kodus maitsev eksemplar valmis tehtud. Aitäh retsepti jagamast! :)

    VastaKustuta
  5. Tere! See ka minu üks lemmikuid juba mõnda aega. Ma olen aga alles oma küpsetamise-kokkamise tee alguses ning tekkis üks küsimus.. Nimelt eile tahtsin teha suurema banaanileiva, võtsin topeltkoguse kõike (v.a suhkur, mille osaliselt asendasin meega ja vähendasin suhkru kogust ka - võib-olla oli selles asi?) ja ümmarguse vormi (peaks olema 28cm läbimõõduga).. küpses umbes tunnikese (pärast 40min ahjus vähendasin kuumust ja katsin fooliumiga, et pealt ära ei kõrbeks - meil see väike ahi hetkel..) Maitse on väga hea nagu ikka, aga kook on nätskem kui tavaliselt... Ära söödud saab ta ikka, aga tahtsin lihtsalt Teie nõu küsida... Samas mul nende kookidega kipubki nii olema, et päris mõnusalt parajaks kohevaks saan neid harva - enamasti kipub ikka nätske poole kalduma... Äkki on Teil ideid? :-)

    Aitäh!
    Eliise

    VastaKustuta
  6. Eliise - mees ei tohiks asi olla. Pigem selles, et suurem kook tahab kauem küpseda ja sellepärast peaks ahju temperatuuri natuke vähendama - muidu juhtubki see, et kook hakkab pealt kõrbema ja jääb seest tooreks. Ma küpsetaks 165- või 170-kraadises ahjus, niikaua kuni kooki torgatud puutikk puhtaks jääb.
    Aga kui koogid kipuvadki nätskeks jääma, siis äkki ahi valetab ja tegelikult on temperatuur ahjus kõrgem, kui peaks? Siis tuleks katsetada, näiteks järgmine kord retseptis ettenähtud temperatuurist 5 kraadi vähem keerata. Või siis kontrollida spets termomeetriga - ise ma pole seda kunagi näinud ega proovinud, aga olen kuulnud, et selline asi on olemas :)

    VastaKustuta