Vaarikamoos vanilliga ja nektariini-vaarikamarmelaad


Ma ei tea, kuidas mujal, aga siin lõuna pool (Viljandi, Tartu) on tõeliselt hea vaarika-aasta! Isegi nii hea, et ei pea vaarikakasvatajalt lisa tellima. Ilusad suured ja puhtad marjad. Esimene sats karpidesse ja sügavkülma, teine moosiks. Ma ei ole suur moosi keetja, kuigi keetmine ise on kõige lihtsam. Aga see ettevalmistus - see võtab ju igasuguse moosiisu ära! Otsi purke, kraabi vanu silte, steriliseeri... 

Kui marju on palju ja need ämma poolt lausa koju kätte tuuakse, siis muidugi ei jää muud üle, kui moositegu ette võtta. Vanade siltide kraapimisele kulus peaaegu tund aega enne kui leidsin pudeli värvilahustit. Küünelakieemaldaja jäi seekord nõrgaks. Hellmann's majoneesi tootjad võtavad seda siltide kleepimist ikka väga tõsiselt (:

Keetsin Nami-Nami retseptide järgi vaarikamoosi vanilliga ja nektariini-vaarikamarmelaadi. Mõlemad moosid on proovimist väärt! 

VAARIKAMOOS VANILLIGA

1 kg vaarikaid
2 vanillikauna
500 g moosisuhkrut

Puhastasin vaarikad. Lõikasin vanillikaunad pikuti pooleks. Panin vaarikad, vanillikaunad ja suhkru kihiti potti. Kuumutasin keemiseni ning lasin umbes 10 minutit vaikselt podiseda. Aeg-ajalt segasin. Koorisin vahu. Tõstin vanillikaunad välja ja kraapisin seemned noa otsaga välja. Seemned lisasin moosile. Tõstsin moosi steriliseeritud purkidesse ja keerasin kaaned peale. 


NEKTARIINI-VAARIKAMARMELAAD

8 nektariini
1 kg vaarikaid
1 dl vett
1 kg moosisuhkrut

Pesin nektariinid, eemaldasin kivid ning lõikasin viljaliha väikesteks tükkideks. Panin vaarikad, nektariinid ja vee potti ning keetsin tasasel tulel 5 minutit. Lisasin moosisuhkru ja keetsin veel mõned minutid. Koorisin vahu. Valasin moosi steriliseeritud purkidesse ja sulgesin õhukindlalt. 


2 kommentaari:

  1. Ma panen purgid külma vette ja siis keema, sildid ujuvad ise purgi küljest lahti ja ei mingit kraapimist. Tõsi, vahel mõni silt on tõesti nii kõvasti kinni, et ei aita isegi keetmine :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oo, keetmist pole ma veel tõesti proovinud! Sildi saan ma ka tegelikult maha, aga see jube liim ei taha kuidagi purgi küljest lahkuda :D

      Kustuta