Suvikõrvitsasõõrikud tsitruseglasuuriga



Ahjus küpsetatud sõõrikud on palju enamat kui lihtsalt muffinid! Need on õhemad, igas ampsus on parasjagu glasuuri, meeldivad nii suurtele kui väikestele ja näevad nii armsad välja. Kõige suurem pluss on muidugi see, et jääb ära kuuma õliga mässamine. See muidugi ei tähenda, et ma ei tahaks ühel päeval proovida neid päris õigeid sõõrikuid teha. Praegu olen valinud kergema variandi (või siis hoopis raskema?) ja küpsetan sõõrikuid ahjus. Lastele pole suureks õnneks muud vajagi, kui ainult ühte sõõrikut. No olgu, palju sõõrikuid (:

Aga... ahjusõõrikutega on omajagu jama ka!

Kõige suurem jama - kust saada vorm? 
Paar aastat tagasi, pärast kõikvõimalike poodide läbikammimist ja juba käega löömist, leidsin kuue auguga vormi juhuslikult Maximast. See jäi mul lõpuks ikkagi kappi seisma, sest mulle meeldivad väikesed sõõrikud palju rohkem. Mõni aeg tagasi komistasin Tartu Magaziini poes täpselt sellise vormi otsa, mida otsisin. Sõpradega tegime seal poes puhta töö. Ostsime kõik vormid ära (: Esiteks oleme me sõõrikumaiad ja teiseks oli mul kevadel maja ees sõõrikukohvik. Ühesõnaga, kui otsid, siis ei leia, aga kogemata võid otsa komistada küll.

Järgmine jama - kuidas sõõrikud vormist kätte saada? 
Vormi ei tohi pesta! Kohe kindlasti ei tohi seda teha esimestel kasutuskordadel ja kohe kindlasti ei tohi seda teha nõudepesuvahendi ega kareda švammiga. Esimesed kaks-kolm korda töötab uus vorm suurepäraselt määrimata kujul, kui see pärast küpsetamist lihtsalt köögipaberiga puhtaks pühkida. Edasi läheb juba jamaks. Tuleb hakata vormi määrima, aga üks kindel variant ei toimi erinevate tainaste puhul. Mõnel juhul toimib õli, teisel või, kolmandal jahuga üle puistamine. Aga seda ei tea kunagi ette, millist varianti parasjagu kasutada. Mõnikord tulevad sõõrikud paremini kuumalt vormist välja, teinekord ei liigu enne paigast, kui täiesti jahtunud. Ühesõnaga, üks igavene jama! 

Viimane jama - kuidas saada ilusaid pontšakaid sõõrikuid?
Üldiselt kehtib sõõrikute puhul sama reegel mis muffinitegi puhul - vorm tuleb täita kolmveerandi ulatuses. Ahjus küpsemise käigus kerkib sõõrik ilusaks parajaks. Hea on, kui nii läheb! Mõnikord kerkib sõõrik nii hirmsasti, et kerkib muffiniks - ühelt poolt sõõrik, teiselt poolt muffin. Teinekord kerkib sõõrik nii vähe, et jääb poolikuks, väga kõhnaks sõõrikuks. See viimane on kole kurb vaatepilt, sõõrik oleks nagu nälga jäänud. 
Minu suvikõrvitsasõõrikutega juhtus tegelikult sama lugu. Seekord oleks pidanud pesad ääreni täis panema. Ega ma siis asjata fotot ülalt vaates teinud (:
Retsepti tegin selleks puhuks omalt poolt väikese täienduse, sooda näol. See peaks kerkimise võimet tõstma ja võib proovida täita sõõrikuvormi pesad ikkagi kolmveerandi ulatuses.



SUVIKÕRVITSASÕÕRIKUD TSITRUSEGLASUURIGA

Sõõrikud
2 suurt muna
130 g suhkrut
1,5 tl vanillisuhkrut
0,5 tl soola
1 suure apelsini mahl
poole apelsini riivitud koor
80 g maitsestamata jogurtit või hapukoort
75 ml mahedamaitselist õli
150 g peenelt riivitud suvikõrvitsat
270 g jahu
1,5 sl mooniseemneid
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat

Glasuur
200 g tuhksuhkrut
2 sl sulavõid
poole apelsini riivitud koor
2-3 sl sidrunimahla

Vahustasin munad soola ja suhkrutega heledaks, kohevaks. Lisasin riivitud apeslinikoore, apelsinimahla, jogurti, õli ja suvikõrvitsa. Segasin omavahel jahu, küpsetuspulbri, sooda ja mooniseemned. Lisasin kuivained munasegu hulka ja segasin kiiresti ühtlaseks tainaks, proovides tainast mitte üle segada. Jagasin taina sõõrikuvormi pesadesse (seekord vormi ei määrinud, sest mul oli üks täitsa uus vorm) ja küpsetasin 200-kraadises ahjus umbes 13 minutit.

Glasuuri jaoks segasin omavahel kõik koostisained. Segu peab jääma paks. Kuumutasin glasuuri mikrolaineahjus 800 W juures 30 sekundit. Glasuur muutus soojaks ja vedelamaks. Kastsin jahtunud sõõrikud ühekaupa glasuuri sisse. Kui glasuur jahtub ja kausis hanguma kipub, saab seda uuesti mikrolaineahjus täisvõimsusel mõne sekundi jooksul soojendada.


2 kommentaari:

  1. Minul küll sõõrikute kättesaamisega probleemi pole olnud. Määrin vormi üldjuhul enne taigna tõstmist õrnalt õliga kokku ja kinni nad mul veel jäänud pole. Aga ilmselt on katsetuste arv ka palju väiksem, kui sul :)
    Need sõõrikud tahan ma järgi proovida! Mitu sa neid said? 12 suurt?

    VastaKustuta
  2. Siis sul on vedanud :) Tegin väiksema vormiga, 12 ja äkki sain natuke peale ka.

    VastaKustuta