AVOKAADO-LAIMIKEEKS


Mind valdab kevadeti alati üks naljakas tunne. Siis, kui puud on hiirekõrvul ja teepeenrad rohetavad, tekib mul vastupandamatu tahtmine sellesse rohelusse sukelduda ja ... muru näksida. Need rohelised libled paistavad lihtsalt nii mahlased ja värsked, et lööks kohe lehma kombel hambad sisse ja nosiks päev läbi. Avokaado-laimikeeks on ka üleni kevadine - roheline, mahlane ja värske, justnagu esimene tärkav rohulible. Lisaks on keeks muna- ja piimavaba.

AVOKAADO-LAIMIKEEKS

225 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
0,5 tl soola
150 g suhkrut
1,5 sl riivitud laimikoort
80 ml mahedamaitselist õli
120 ml kookospiima (magustamata)
1 keskmise suurusega avokaado
2 sl laimimahla

Glasuur
150 g tuhksuhkrut
1 sl kookospiima
3 sl laimimahla

Eelsoojendasin ahju 180 kraadini. Määrisin keeksivormi õrnalt õliga ning puistasin üle jahuga. Raputasin liigse jahu vormist välja. Segasin omavahel küpsetuspulbri, sooda, soola ja jahu. Panin suhkru väikesesse kaussi, lisasin riivitud laimikoore ja hõõrusin koore suhkru sisse, kuni tekkis ühtlane segu. Lõikasin avokaado pooleks, eemaldasin kivi ja uuristasin lusikaga viljaliha kesta seest välja. Püreestasin avokaado saumikseriga, lisasin suhkrusegu, kookospiima, õli ja laimimahla. Sõelusin hulka jahusegu ning segasin õrnalt ühtlaseks. Valasin taina ettevalmistatud vormi ja küpsetasin 180 kraadi juures 45-50 minutit ehk kuni keeksi keskele torgatud puutikk puhtaks jäi. Lasin valmis keeksil 10 minutit vormis jahtuda, siis kummutasin selle restile jahtuma. Kaunistasin glasuuriga. Selleks segasin tuhksuhkru kookospiima ja laimimahlaga ning segasin ühtlseks. Torkasin puutikuga keeksi sisse augud. Niristasin glasuuri teelusikaga aukudesse ning seejärel katsin keeksi üleni glasuuriga. Lasin glasuuril taheneda. 


Retsept ilmus ka ajakirja Kodu&Aed märtsikuu numbris.

5 kommentaari:

  1. Hmm. Olen lugenud, et osad avokaadod muutuvad kuumutamise läbi mürgiseks. Kas tegu on mingi erilise sordiga, mida võib küpsetada?

    VastaKustuta
  2. Mu ema tegi ka seda keeksi. Tuli väga maitsev keeks. Värvi osas oli aga pettumus, kuna keeks oli pigem pruunikas, mitte üldsegi nii erk roheline nagu pildil.

    VastaKustuta
  3. Ma ei ole kuulnud, et avokaado kuumutamisel mürgiseks muutuks. Olen näinud ja lugenud mitmeid retsepte, kus avokaadot samal viisil kasutatakse. Jään vastuse võlgu, peab täpsemalt järgi uurima. Mina kasutasin meie kaubanduses saadaolevat avokaadot.

    Värvi osas hoidsin isegi hinge kinni, kas ilus roheline värv püsib ka pärast küpsemist. Tainas, mille vormi valasin, oli samuti ilus roheline. Kui avokaado viljaliha mõnda aega õhu käes seisab, siis muutub see pruunikaks. Seetõttu peaks taina kokku segama ja keeksi küpsema panema võimalikult kiiresti.

    VastaKustuta
  4. http://www.nami-nami.ee/Recipe/View/13614/K%C3%BCpsetatud-avokaado-munaga

    VastaKustuta
  5. Aitäh retsepti eest. Tegin küll omapoolse variandi hoopis sidruni ja avokaadoga, kuid tore retsept sellegipoolest! Päikest!

    VastaKustuta