KEERUKÜPSISED DATLITE JA METSPÄHKLITEGA



Oi mul olid suured plaanid! Aga läks nagu alati - küpsisetegu jäi viimasele minutile. Vähemalt on järgmiseks aastaks idee olemas. Sellest hoolimata õnnestus leida üks huvitav retsept (raamatust The Complete Book of Cupcakes, Cheesecakes and Cookies) ja küpsetada enda jaoks uusi ja põnevaid küpsiseid, sest just see oli sellel aastal küpsisevahetuse ideeks.

Keeruküpsised datlite ja metspähklitega - pähklimaitselise mureda küpsise vahele on ennast krussi keeranud sidrunist särtsakas datli täidis. Veidi teistmoodi ja huvitavad küpsised läksid teele Dagrisele, Liisile ja Kristile. Liisiga juhtusime ühel ajal Lõunakeskuse postiputkas küpsiseid pakkima. Liiga lahe kokkusattumus, et mitte kasutada juhust ja anda küpsisepakk isiklikult üle :) 

Ise olen praeguseks kätte saanud ühed maitsvad küpsised ei-tea-kellelt :) Teised ootavad juba pakiautomaadis ja loodetavasti jõuavad kolmandad ka suurest tuulest ja tuisust hoolimata minuni.


Keeruküpsised datlite ja metspähklitega
28-30 tk

125 g pehmet võid
75 g suhkrut
1 tl jahvatatud kardemoni
1 muna
225 g jahu
100 g röstitud metspähkleid

Täidis
280 g kuivatatud kivideta datleid
55 g suhkrut
2 tl peenelt riivitud sidrunikoort
80 ml värskelt pressitud sidrunimahla
1/4 tl jahvatatud kardemoni
125 ml vett

Panin kaussi pehme või, muna, suhkru ja kardemoni ning mikserdasin kõik ühtlaseks. Segasin juurde jahu ja peeneks hakitud röstitud pähklid. Sõtkusin ühtlaseks tainaks. Jagasin taina kaheks võrdseks osaks ja rullisisn mõlemad tainapätsid küpsetuspaberi vahel õhukeseks 15x30 cm ristkülikuks. Panin tainaplaadid 20 minutiks külmkappi. Samal ajal valmistasin täidise. Hakkisin datlid väiksemaks, lisasin suhkru, sidrunikoore ja -mahla, vee ja kardemoni ning keetsin tasasel tulel ilma kaaneta kuni segu muutus ühtlasemaks ja paksemaks (kuni 10 minutit). Tõstsin täidise õue lume sisse jahtuma.
Jaotasin jahtunud täidise kahele tainaplaadile, ajasin ühtlaselt laiali (jätsin külgedelt 1 cm jagu vabaks) ja keerasin taina küpsetuspaberi abiga tihedaks rulliks. Keerasin rullid kõpsetuspaberi sisse ja lasin külmkapis pool tundi taheneda. Lõikasin mõlemast rullist umbes 1 cm laiused viilud ja küpsetasin küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 190-kraadises ahjus umbes 20 minutit. Tõstsin valmis küpsised restile jahtuma. 


3 kommentaari:

  1. Kaare, need olid nii maitsvad küpsised, et praeguseks on ammu juba kõik otsas. Ja tõesti vahva oli postkontoris kohtuda :)

    VastaKustuta
  2. Tore lugu oli see, et esimesed küpsised olid kardemoni asemel kaneeliga, sest seda lihtsalt polnud poodides. Samuti asendas sidrunit laim. Päris hea oli ka sedamoodi. Eriti hästi oli siis tunda pähkli maitset!
    Teine sats sai õigete osatäitjatega ja ka väga põnev! Eriti maitses mulle datlimoos. Datlite hakkimine, aga oli kahjuks niii tüütu:D
    Nii ilusaid keerde nagu siin pildil on, mul ei õnnestunud saada. Taigen oli vist liiga nätske,mida teisel korral natuke parandasin, kuid ilmselt mitte piisavalt.
    Eriti-eriti põnev retsept mu meelest :)
    Triin

    VastaKustuta
  3. Liisi, aitäh!

    Triin - see on tõesti üks põnev retsept, tore et katsetasid :) Ega need pole jah sellised kiired küpsised, mässamist on omajagu - datlite hakkimine, moosi keetmine, pähklite röstimine, rullimine...
    Tegin topeltkoguse ja mul ka esimene rull ei tulnud eriti ilusate keerdudega - tahab hästi tihedasti keeramist. Tainaplaat oli külmas päris kõvaks tahenenud ja täitsa hea oli rullida.
    Ja datlimoosita saaks nendest suurepärased pähkliküpsised, mida otsapidi tumeda šokolaadi sisse kasta.

    VastaKustuta