JUUSTUKOOGIST JA ISADEST

Tuleb välja, et Manhattani toorjuustukook on võitnud väga paljude magusasõprade südamed - nii palju positiivseid kommentaare Nami-Namis ja postitusi erinevates toidublogides! On aeg selle kiidukooriga ühineda. Lühikese aja jooksul küpsetasin seda südametemurdjat lausa neljal korral. Lihtsalt nii kreemine, maitsev ja mõnusalt rammus.


Tegelikult meeldib see juustukook mulle veel ühel lihtsal põhjusel. Selle pealmine hapukoorekiht jääb nii täiuslikult sile ja läikiv, et koogi saab kerge vaevaga tordiks muuta. Selline peegelsile pind lihtsalt kutsub sulatatud šokolaadiga joonistama. Kui veel koogi ääred toorjuustu või paksu hapukoorega kergelt üle tõmmata ja šokolaadi-, pähkli- või küpsisepuruga katta - ongi tort valmis! 

Isadepäeval läksingi kergema vastupanu teed. Kuna seekord oli isadepäeval rõhk kokkutulnud isade lemmiksöökidel (piima-klimbisupp, pannkoogid, rosolje, beseeküpsised), ei tahtnudki tordiga nii väga jännata. Küpsetasin eelmisel päeval juustukoogi valmis, hommikul kaunistasin riivitud šokolaadi ja kommidega. Nii palju jändasin, et mõned kommid said lipsud kaela - need tähistasid isasid. Kõik mehed pole ju isad! Ja olemuselt lihtsast juustukoogist saigi eriti kerge vaevaga tort.


Isadepäeval said lastest luuletajad ja tapeedirullist luulerull. Igaüks kirjutas oma isale mõeldes luuletusele paar rida juurde, piiludes vaid viimast sõna eelmise luuletaja kirjutatust. Lubasin luuletuse siia talletada, sest see sai nii armas.

"MINU ISA"

Minu isal kuldsed käed,
väga šeff ta välja näeb,
vahel mõne kala saab,
iga nädal trenni läeb.
Kuid kahju küll, et teda kodus
suht harva näeb.
Isa erineb mul normist,
suuskab alla hüppetornist,
käte peal ta kõnnib vabalt,
saltosid ta viskab nabalt.
Tore oled sina ka,
süüa teed meil alati sa.
Kõva töömees alati
ja ärimees, kel süda sees.
Ahjees, ahjees, ahjees, see vuntsidega mees.
Mis teeb? Kes teab! Kui teeb, teeb head.
Head teeb, kui paps on tartk ja osav,
habe täiega ju vohab.
Minu isal andeid tuhat,
aga ikka hästi puhand.


Manhattani juustukook - ekstrasuur
28 cm vormile

Põhi
100 g võid
16 Digestive küpsist

Täidis
1,2 kg toorjuustu
6 muna
200 g suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut

Peale
400-500 g hapukoort
3-4 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

Pudistasin küpsised näppudega peeneks ja segasin sulatatud võiga. Surusin küpsisepuru küpsetus-paberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi (28 cm) põhjale ja panin vormi täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Kloppisin munad vispliga kergelt lahti, lisasin suhkrud ja toorjuustu ning segasin ühtlaseks. Nii ühtlaseks, et ühtegi toorjuustutükki sisse ei jäänud. Vahustada pole vaja. Kui liigselt vahustada võib kook küpsedes pragunema hakata. Valasin toorjuustusegu küpsisepõhjale ja küpsetasin 170-kraadises ahjus seni, kuni koogi ääred veidi tahenesid ja kook keskelt enam-vähem hüübinud oli. Selleks kulus umbes 50 minutit. Ahjust võttes peaks kook võbelema, siis ei ole see üleküpsenud ja jääb kreemine. Lasin 20 minutit jahtuda. Samal ajal valmistasin katte. Kui juhtub, et kook küpsedes praguneb, võib katte teha rohkemast hapukoorest, et kõik kumerused ja praod ilusasti ära katta. Kui ei pragune, piisab vähemast. Katte tegemiseks segasin hapukoore suhkrutega. Valasin segu jahtunud koogile ja ajasin ettevaatlikult laiali, ka üle koogi ääre, nii et kõik jäi pealt täiesti sile. Küpsetasin 225-kraadises ahjus umbes 5 minutit (võib kuluda ka minut vähem või rohkem), kuni hapukoor tundus näpuga katsudes kuiv. Kui kook kauemaks ahju ununeb, hakkab hapukoorekiht pealt küpsema ja muutub pruunikaks.

Lasin koogil vormis täielikult jahtuda ning tõstsin siis külmkappi. Toorjuustukook on parim järgmisel, isegi ülejärgmisel päeval serveerituna.




8 kommentaari:

  1. Kaunis!
    Ja luuletus on väga armas.

    VastaKustuta
  2. Mina ei saa siia kunagi midagi kirjutada! Lihtsalt ei salvesta minu kommentaare! Oleks tahtnud öelda, et väga vinge värk oli see isadepäevapidu ja eriti hea oli lauakaunistus, aga kahjuks pole sellest pilti.
    Äkki täna salvestab? Mamma

    VastaKustuta
  3. Ei noh, narukoht tõesti, kui kirud, siis aitab!!

    VastaKustuta
  4. Proovisin kooki kahel korral. Mõlemal juhul oleks võinud paksem jääda. Olles teisel korral juba natuke targem, lisasin toorjuustu rohkem. Poes aga polnud enam Philadelphiat ja panin siis Tere toorjuustu hulka. Tekstuur ei olnud päris see,mis puhtalt väljamaa kraamiga sai tehtud. Koogi ääred kaunistasin küpsiseteost ülejäänud purustatud metsapähklitega, maitse poolest klappis ideaalselt=)
    Suur tänu hea idee eest taaskord!
    Triin

    VastaKustuta
  5. Triin - kas tegid 28 cm vormis? Ma Nami retsepti ka kohendasin, et jääks kõrgem kook (paksem) ja minu arvates jäid ikka päris suured ja võimsad koogitükid :) Ma kasutan juustukookides tavaliselt Farmi köögitoorjuustu. See on mõnus, selline tihkem, kui teised.

    VastaKustuta
  6. Mul oli ta nii 25 cm, teine suurem veel ja tegin Nami-Nami koguste järgi. Nii et oleks pidanud rohkem ilmselt toorjuustu panema.
    Muidu kasutan ka Farmi oma, aga siin arvasin, et oluline just Philadelphiat kasutada.
    Kindlasti proovin uuesti seda. Mõtlesin, et need kihid oleks visuaalselt veel eraldatavad, kui maamune kasutada :)
    Aitäh info eest! Triin

    VastaKustuta
  7. Mul jäi tükiline ja vesine. Nii hapukoorekiht kui juustukiht - mõlemad sõmerad, nagu kohupiim ja vesised. Millest küll?

    VastaKustuta
  8. Olen küpsetanud sama retsepti järgi juustukooki ka ahjuplaadil (35x42).

    Põhjaks võtsin 25 Digestive küpsist ja 125 g võid.
    Täidiseained jätsin samaks (lisasin ka värskelt pressitud sidrunimahla)
    Õhukeseks hapukoorekatteks kulus u 650 g hapukoort, 5 sl suhkrut, 1 tl vanillisuhkrut (siiagi niristasin veidi sidrunimahla lisaks).

    Kook küpseb kiiremini kui vormis! Küpsetasin 165 kraadi juures u 30 minutit!
    Silma tasub peal hoida, mul näiteks läksid koogiääred pruuniks, sest unustasin vahepeal kontrollida (:

    Järgmisel päeval lõikasin pisikesteks ruutudeks (neid tuli julgelt üle 50) ja kaunistasin maasikatega. Maitsvad ja ilusad suupistelauale panemiseks!

    VastaKustuta