Väikesed šarlotid. Isamaa auks.



Kõvasti katsetamist, nokitsemist, pusimist ja tulemuseks ei olegi suurejooneline tort, vaid hoopis väikesed šarlotid kama, jõhvikate ja valge šokolaadiga. Isamaa auks. Ja Nami-Nami tordivõistluse tarbeks muidugi ka (:

Õhuliste kamanäppude vahel on peidus magus vahukoore-kohupiimakreem valge šokolaadiga, mida  tasakaalustab hapukas jõhvikakreem. Kaunistuseks tuhksuhkrus veeretatud jõhvikad, mis lisavad mõnusat särtsu. 


Tükk aega mõtlesin, kuidas võiks nimetada ladyfingers küpsiseid, mis on tehtud kamajahust - ladyfingers'id kamajahuga, kamajahust daamisõrmed? Kamanäpud tundus päris lahe. Erinevalt originaalist, ei sula kamanäpud suus, vaid on karedad - sellised ehedad ja talupojalikud. 

Olen maal kasvanud ja mõeldes isamaale, tulevad mul meelde just Eestimaa talud, leib (need seosed sai eelmisel aastal ka tordiks kujundatud) ja maaelu. Mulle meeldib mõelda, et terve nädala rasket tööd rüganud tubli talupoeg sööb pidulikul pühapäeval kamanäppude vahele peidetud hõrgutavat kohupiimakreemi. Kahju, et vanasti eestlaste toidulaud nii kesine oli. 

Katsetasin kamanäppe kahel moel - ainult kamajahust ja kamajahu pooleks tavalise jahuga. Esimene variant tuli liiga robustne. Teine variant aga tunduvalt mõnusam - parasjagu kare ja kamamaitseline. Tegelikult proovisin rukkinäppe ka, aga rukkijahu ei andnud nii tugevat maitset kui lootsin. 

Vaja läheb:

Kamanäpud 
3 muna
75 g suhkrut
15 g tärklist
40 g kamajahu
40 g nisujahu

Tükike võid tordipõhjade tegemiseks

Kreem
200 ml vahukoort
2 tl suhkrut
vaniljesuhkrut
200 g maitsestamata kohupiimapastat
1,5 spl želatiini

50 g valget šokolaadi
2-3 spl jõhvikapüreed + maitse järgi suhkrut

Kaunistuseks
külmutatud jõhvikaid
tuhksuhkrut

Kamanäpud tasub päev varem valmis küpsetada. Ahjust võttes on need pehmed nagu biskviit. Seistes aga muutuvad (kuivavad) krõbedaks. 
Küpsiste tegemiseks eraldasin munavalged ja vahustasin pehmeks vahuks. Lisasin suhkru ning vahustasin edasi kuni tekkis tugev läikiv vaht. Kloppisin munakollased kergelt lahti ning lisasin munavalgevahule. Segasin õrnalt läbi. Teises kausis segasin omavahel kamajahu ja nisujahu ning sõelusin jahud munavahu hulka. Segasin õrnalt ühtlaseks. Panin taina piimapaki kilest tehtud pritskotti ja pritsisin ühepikkused triibud (umbes 2 cm laiad ja 7 cm pikad) küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpsetasin 175-kraadises ahjus kuni küpsised muutusid kuldpruuniks (10-15 minutit). 

Valmistasin kreemi. Selleks vahustasin koore vaniljesuhkru ja 2 teelusikatäie tavalise suhkruga. Lisasin kohupiimakreemi ja segasin ühtlaseks. Jagasin kreemi kaheks. Ühele osale lisasin jõhvikapüree, teisele sulatatud valge šokolaadi. Paisutasin želatiini vees ja sulatasin vesivannil. Jahutasin veidi ja segasin suurema osa jõhvikakreemi hulka. Natuke želatiini panin ka kohupiima-šokolaadikreemi hulka, kuigi šokolaad muudab kreemi isegi tugevamaks. Kasutasin 1 spl želatiini, aga jõhvikreem jäi liiga vedel (nagu ka pildilt näha on) ja kaunistuseks pandud marjad vajusid sisse. Sellepärast suurendasin retsepti kirja pannes želatiini kogust. 

Lõikasin papist ribad ja kleepisin need otsapidi kleeplindiga kokku, nii et moodustusid väikesed ümmargused vormid. Proovisin ja katsetasin, mitu küpsist tihedalt üksteise kõrvale vormi mahub ja sättisin vormid täpselt parajaks. Katsin suurema taldriku toidukilega ja asetasin vormid kilele. Murendasin mõned küpsised kaussi, segasin sulatatud võiga ja surusin vormide põhja (küpsiste ja või kogused said kõik tunde järgi võetud). Sättisin kamanäpud vormi, tihedalt üksteise kõrvale, et kreem ei saaks vahelt välja. Valasin vormi kõigepealt valge šokolaadiga kohupiimakreemi, seejärel jõhvikakreemi. Asetasin valmis šarlotid paariks tunniks külma tahenema.

Kaunistuseks sulatasin külmutatud jõhvikad. Märjad jõhvikad kallasin üle tuhksuhkruga ning veeretasin  ettevaatlikult suhkrus kuni need said ühtlaselt kaetud. Kulus umbes pool tundi kuni jõhvikate ümber olev tuhksuhkur kuivas krõbedaks koorikuks. 

Sellest kogusest peaks saama neli väikest šarlotti. Oleneb muidugi, kui suured tordikesed teha ja kui hästi õnnestub ühesuuruseid kamanäppe küpsetada. Eks ta üks paras pusimine ja ettevõtmine on, eriti kui pole vastavaid vorme, milles torti kokku panna. Aga minu arvates said päris armsad ja lisaks sellele maitsesid ka hästi. Inspiratsiooni sain siit ja siit.



12 kommentaari:

  1. Minu arust ka väga armsad. Nii hea mõte teha tordi asemel sellised pidulikud magusad väikesed imed:)
    Fotod on kaunid.
    Aga jah, selliseks nikerdamiseks on ikka tarvis palju aega ja tõelist pühendumist. Tubli oled, Koopatibi!

    VastaKustuta
  2. Väga elegantsed koogikesed, Koopatibi! Ja kamanäppude idee on vahva - neid proovin kindlasti isegi.

    VastaKustuta
  3. Nii värskendav idee ja pidulik-õrn-uhke tulemus! Kasutaksin kahvli asemel kamanäpukest! See tundub ahvatlevalt krõmps ja: Ih-hii,nii lahe sõna!
    Mamma

    VastaKustuta
  4. Väga lahe idee! Kargete kamanäppude vahel õrn ja peen kreem, tõeline piduhetk, millel lausa lugu jutustada....

    VastaKustuta
  5. Nii armsad. Kamanäpud on kihvt idee. Ja pildid on hästi toredad.

    VastaKustuta
  6. Väga armas. Ja meeletu nikerdamine! :) Väga uhke. Mulle meeldib eriti see Eestilik pael - kohe kodune ja soe tunne tuleb peale. :)

    VastaKustuta
  7. Oi, kui ilus! Maitsekombinatsioon tundub ka imeline. Ja mul polnud õrna aimugi, et mu kunagisi lemmikuid, jõhvikaid tuhksuhkrus, on nii lihtne ise teha... :D

    Minuarust oli mu vanaemal maal üks rull paela, mis oli täpselt selle siinse moodi. Lapsena meisterdasin sellest oma nukkudele peapaelu-vöösid-käevõrusid. Ja nüüd on nii tore näha seda taas, aga seekord kooke kaunistamas! :)

    VastaKustuta
  8. Oeh, teil nii armsad kommentaarid :) Aitäh!

    VastaKustuta
  9. Sa oled nii tubli! Need koogikesed on nii õrnad ja ilusad. Sobiksid ideaalselt pidulikule pühapäeva hommikusöögi/lõunalauale, kus me oma edasisi suuri plaane arutame :D

    VastaKustuta
  10. Aniitram - tuleb kiiremas korras kokku leppida kohvitama minek, sest muidu aeg lihtsalt lendab käest...

    VastaKustuta
  11. Aeg lendab käest jah...

    Muuseas mainin, et tõin oma blogis Sinu omale väikse tunnustuse ära. Nagu sa tead, mulle Su blogi meeldib :D Mõnus ja ilus!

    VastaKustuta