Kuum šokolaad ja vahukommid



Siidine kuum šokolaadijook pehmete vahusüdametega oligi veel täielikust õnnest puudu. Armastus esimesest lonksust. Kuum šokolaad teeb kuumale kakaole ära nii maitse kui konsistentsi poolest. Ja mõeldes lähenevale sõbrapäevale, soojendab kindlasti ka kullast kallimate sõprade südameid. 

Kuuma šokolaadi jaoks kulus kaks tassi piima ja umbes 100 grammi šokolaadi - pooleks piima- ja mõrušokolaad. Maitse intensiivsust saab igaüks ise timmida - mida rohkem šokolaadi, seda rohkem maitset ja magusam jook. Võib teha ka ainult piimašokolaadist või ainult tumedast. Täpselt nii, kuidas parasjagu tuju on ja meeldib. Või kasutada hoopis maitsestatud šokolaadi. Küüslaugušokolaadiga ei kujuta ma seda jooki muidugi hästi ette, aga mine sa tea :)

Kuumutasin potis piima (keema pole vaja ajada), tõstsin pliidilt ning lisasin tükeldatud šokolaadi. Segasin kuni šokolaad sulas. Kuuma šokolaadi võib serveerida vahukoore või vahukommidega ja maitsestada näiteks kaneeliga.


Vahukommid
5 dl suhkrut
2,5 dl vett
6 tl želatiini + 1 dl vett
vaniljesuhkrut
või muud meelepärast maitseandjat
(nt piparmündiessentsi, rummi, kohvi...)

1 dl tuhksuhkrut
4 spl maisitärklist

Keetsin suhkrusiirupi. Selleks lahustasin suhkru soojas vees (suhkur tuleb vees täielikult lahustada) ning ajasin saadud segu nõrgal kuumusel keema. Keetsin 15 minutit, siirupit kordagi segamata. Tõstsin poti tulelt ja jahutasin leigeks. Paisutasin želatiini külmas vees, seejärel sulatasin vesivannil. Jahutasin veidi ja segasin želatiini siirupi hulka. Maitsestasin vaniljesuhkruga. Vahustasin veel sooja siirupi hästi tugevaks ja tihedaks vahuks. Kasutasin selleks täisvõimsusel käsimiksrit. Üsna väsitav tegevus. Pärast 15 minutit hakkas mikser jõudu kaotama ja mul hakkas temast kahju. Lõpetasin vahustamise, kuigi segu oleks võinud olla veelgi tihedam ja tugevam. Nii et vahukommide valmistamisel on võimas köögikombain raudselt kõva tegija.


Tõstsin valmis vahu fooliumist meisterdatud kandilisse vormi (võib kasutada ka kilega vooderdatud kandilist ahjuvormi), silusin pealt siledaks ja asetasin jahedasse tarduma. Vahu võib lasta ka läbi tordipritsi küpsetuspaberile paksude triipudena, millest on pärast hea parajaid juppe lõigata.

Minu eesmärgiks oli südameid teha ja selleks panin vahu vormi õhukese kihina, et hiljem oleks lihtsam küpsisevormiga kujud välja lõigata. Südamekujulise vormi kastsin enne igat vajutust tuhksuhkru-maisitärklise segusse, mis hoiab ära kommi kleepumise vormi külge. Ka valmis komme veeretasin samas segus, et need üksteise ja sööjate näppude külge ei kleepuks. 


Karbitäis puhast armastust


16 kommentaari:

  1. Udupea! Viisakas oleks mainida, kust retsept pärit on. Vahukommide retsepti sain Pärnumaa Kutsehariduskeskuse koolituselt "Käsitsi valmistatud kommid ja maiustused".

    VastaKustuta
  2. Oi, kui ahvatlev, Koopatibi! Ma Truffe kohvikus sageli joon kuuma šokolaadi. Vahukommi tegu aga ei ole veel julgenud ette võtta. Nii armsad südamed!

    VastaKustuta
  3. Et kohe, kui ma retsepti palun, siis saan ka :D Mugav elu mul :D Kommid (ja ka jook) on väga ahvatlevad, lähevad kindlasti tegemisele lähimas tulevikus. Aitäh :)

    VastaKustuta
  4. ohoo!!! kindlasti tahan ka teha südamekujulisi vahukomme!!! ja kuum šokolaad.... juba kujultlen end tassi kõrval mõnulemas...... sõbrapäeval ka kindalt tegemisele! aitäh! :)

    VastaKustuta
  5. hirmus magusaisu tuli kohe peale :D

    VastaKustuta
  6. Tänud teilegi! Nii hea tunne on, kui suudad kellelegi magusaisu peale ajada :)

    VastaKustuta
  7. Excellent meal and shots!! salut!!

    Francesc, Barcelona

    http://balapertotarreu.blogspot.com

    VastaKustuta
  8. Üks tõeliselt patune rüübe:) PS: see lindiga tass on väga kaunis!

    VastaKustuta
  9. Ohh, mis oivaline sõbrapäevakingi idee, et häid sõpru meeles pidada. Nädalavahetusel läheb hoogsalt kommide küpsetamiseks ja karpide voltimiseks :).

    PS! Kust selliseid väikseid vorme saada on?

    Päikest,
    Annaliisa.

    VastaKustuta
  10. Annaliisa - see üks hirmvana piparkoogivorm mul ;) Aga ma arvan, et Kiika Kööki poes on päris hea valik vorme.
    Suhkrukunst.ee - tasub ka vaadata.

    VastaKustuta
  11. Miks ma üldse ei imestanud, kui lugesin perenaine.ee toidublogide TOP-s fotode kvaliteedi kategoorias 2.koha said. Palju õnne. Minu arust, oleks vabalt võinud olla ka 1.koht. Vahukommide postitus on ikka üliahvatlev.

    VastaKustuta
  12. Aitäh! Mina küll imestasin... ja muidugi olen väga meelitatud ;)

    VastaKustuta
  13. Jama saingi hakkama... :) Hea, kerge, lühike ning optimistlik õpetus :) Hea meel, et ei hakanud miksriga tegema, vaid ikka kombainiga.. :P

    Edu ja jaksu :)

    VastaKustuta