Brita nii ja teisiti


Ma tean küll, miks ma seda kooki varem teinud pole. Juba ammu lugesin retsepti ja kuulasin, kuidas  teised Britat teevad, aga mulle tundus, et see on hullumeelne mässamine. Lõigata pooleks kook, millel on beseekate??? Vahepeal sain muidugi targemaks - koogipõhi tuleb lõigata küll pooleks, aga mitte nii nagu tavaliselt biskviidiga tehakse. Põhi tuleb lõigata lihtsalt kaheks võrdseks tükiks, mis hiljem üksteise otsa tõstetakse. Noh, siis ma itsitasin tükk aega enda üle, aga koogi küpsetamiseni ikkagi ei jõudnud. Enda lohutuseks tean öelda, et ma pole ainuke, kes selle koogi retsepti lugedes asjast esimesel hetkel valesti aru on saanud :D
Igatahes, see ammu teada-tuntud ja külapeal maitstud Brita on nüüd minu armastus esimesest küpsetamisest (: Ühest korrast ei piisanud. Esimesele järgnes kohe teine. Üks metsmaasikatega, teine tumeda põhja ja aedmaasikatega. Mõlemad ülimaitsvad (eriti järgmisel päeval) ja muidugi sõltuvust tekitavad. Retsept siit.

Vaja läheb:

Põhi:
150 g võid
125 g suhkrut
3 munakollast
110 g jahu (tumeda põhja jaoks võtsin 100 g jahu, millele lisasin 2 spl kakaopulbrit)
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima

Kate:
3 munavalget
175 g suhkrut
mandlilaaste

Vahele:
4 dl vahukoort
1 tl vaniljesuhkrut
2 spl suhkrut
maasikaid vm värskeid marju

Eraldasin munakollased valgetest. Vahustasin toasooja või suhkruga heledaks vahuks ja lisasin edasi vahustades ükshaaval munakollased. Segasin jahu küpsetuspulbriga (ja kakaoga) ja lisasin jahu vaheldumisi piimaga võivahule. Valasin taina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja silusin noaga ühtlaseks.
Vahustasin munavalged tugevaks vahuks ja lisasin seejärel suhkru. Vahustasin kuni munavalge muutus tugevaks ja läikivaks. Määrisin munavalgevahu ühtlaselt tainale ja puistasin peale mandlilaastud. Küpsetasin 175-kraadises ahjus umbes 30 minutit kuni põhi oli küpsenud. Käisin aegajalt põhja küpsust kontrollimas, aga heleda Brita põhja suutsin ikkagi ära kõrvetada...
Lõikasin jahtunud koogi kaheks võrdseks tükiks. Ühele tükile valasin peale suhkrutega vahustatud koore ja ohtralt maasikaid. Seejärel tõstsin peale teise koogitüki. Kooki võib kohe serveerida, aga mulle tundub, et teise päeva Brita on maitseküllasem. 


4 kommentaari:

  1. oota aga kas siis ümmarguse koogi saamiseks tuleb kaks põhja küpsetada, muidu pooleks lõigates saab ju ainult pool kooki? mina olen ka seda retsepti muudkui vaadanud ja pole ilmaski suutnud ette võtta, mulle tundub see üle mõistuse raske..

    VastaKustuta
  2. Põhimõtteliselt küll. See kogus on mõeldud ahjuplaadi jaoks. Ma arvan, et kui jaotada nii tainas kui munavalgevaht kaheks, siis tuleb kaks ümmargust kooki välja küll. Aga siis tuleks ümmarguse vormi põhja ka kindlasti küpsetuspaber panna, muidu ei saa kooki vormist kätte.

    VastaKustuta
  3. Nii, tegin ära :) Kõik algas kenasti, mõnusalt kõrge munavalgevahuga kaetud alus läks ahju. Ja poole tunni pärast tuli sealt välja lihtsalt üks keeks, millel millimeetripaksune munavalgekiht peal. No ma ei tea, see on juba mitmes kord, kui mul munavalgevahuga sedasi läheb. Vahustan kaua ja tuleb täpselt selline mõnus läikiv ja paks nagu vaja, aga ikkagi.. miskit peab ju viltu minema. Enivei, kook ise oli väga maitsev - ohtralt vahukoort ja punaseid sõstraid kihtide vahele. Aga jah, Brita koogist oli seekord asi siiski kaugel :)

    VastaKustuta
  4. Kui Sa nüüd seda pilti vaatad, siis ega see minu Brita ka just paksu ja koheva beseekihiga hiilga. Olen mõelnud, et võiks vabalt ühe munavalge juurde panna (kui kollasele pärast kasutust leiab) või teha kooki veidi väiksemal plaadil. Lihtne ja maitsev igatpidi tegelikult, ka siis kui tundub, et kook läks untsu. Vahukoor ja marjad teevad imet :)

    VastaKustuta