Rabarberitort



Meil on maal kaks rabarberi kasvukohta. Esimese hooga vaatasin, et ei saagi veel kooki teha, sest varred on liiga peenikesed. Kuidagi ei oleks raatsinud neid ülesse kiskuda. Aga sada meetrit eemal, teises kasvukohas, vaatasid vastu juba päris lopsakad lehed ja tugevad rabarberivarred. Tükk aega tagasi jäi Namist üks rabarberitordi retsept silma ja salvestasin selle endale eksamitordi nime alla. Mõtlesin, et kui lõpueksami ära teen, siis võiks seda kevadist torti teha. 

Uskumatu, harjumatu ja kerge on olla... ja tegelikult ei ole see mulle veel päriselt kohale jõudnud, et mul ongi nüüd kool läbi (: Ja ma ei valeta, kui ütlen, et esimese lapse kõrvalt koolis käimine oli minu jaoks kuradima raske. Siinkohal pean ütlema eriti SUURED tänusõnad Onule ja meie mõlema vanematele, kes siis, kui mina tarkust taga ajasin, Kutil silma peal hoidsid. Ilma teieta poleks see võimalik olnud! Aitäh! 
Kaks aastat tagasi, kui minu kursuse omad lõpetasid, ütles üks kursaõde uhkelt, et tema on nüüd diplomeeritud teenindusjuht. Ma olin kade, kohe väga kade. Aga enam mitte (:


Nii naljakas, kuidas peale pikka küpsetamise pausi tuleb ennast lausa motiveerida, et saaks jälle küpsetamise lainele. Aga see on ainult korraks. Nii kui köök magusat lõhna täis, hakkavad mõtted juba  uue koogi ümber tiirlema. 
See rabarberitort on hästi mahlane ja värske. Meeldib eriti neile, kes ei armasta magusaid torte. Sööjatelt pälvis tublisti kiidusõnu.


Vaja läheb:

Põhi:
4 muna
1,5 dl suhkrut
1,5 dl jahu
0,5 dl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:
300 g keedetud ja püreestatud rabarberit
300 g kohupiima
1,5 dl suhkrut
sidrunimahla

Niisutamiseks:
1,75 dl vett
2 spl sidrunimahla

Kaunistuseks:
200 ml suhkru ja vaniljesuhkruga maitsestatud vahukoort
kiivit
rohelisi viinamarju
rohelist marmelaadi
sidrunimelissi

Kõigepealt valmistasin biskviidi. Vahustasin munad suhkruga tugevaks heledaks vahuks. Sõelusin ja  segasin ettevaatlikult hulka omavahel segatud kuivained. Valasin taigna küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpsetasin 200-kraadises ahjus 7-8 minutit. Lõikasin jahtunud biskviidi kolmeks võrdseks tükiks.
Kreemi jaoks tükeldasin rabarberi (umbes 5 keskmist vart) ja panin vähese veega potti. Keetsin viis-kuus minutit kuni rabarber oli pehme. Valasin liigse vee ära ja püreestasin rabarberi saumiksriga. Valasin püree kohupiima hulka, lisasin suhkru ja segasin ühtlaseks. 
Immutasin koogipõhja sidrunimaitselise veega, määrisin peale kohupiimakreemi. Tõstsin peale järgmise biskviidi, immutasin ja määrisin peale kreemi. Kõige pealmiseks kihiks jäi kohupiimakreem. Tõstsin tordi külma (soovitatavalt vähemalt neljaks tunniks), vahetult enne serveerimist katsin vahukoorekihiga, kaunistasin vahukoore, kiivi, viinamarjade ja marmelaadiga. Sidrunimeliss alles pistis nina mullast välja, aga kõrvenõges ajas kaunistamisel ka asja ära (: 


Kui vahukoor tugevaks vahuks vahustada, püsivad tordipritsiga tehtud kaunistused väga hästi. Ja tundub, et praegused poe vahukoored kauem vahustades nii kergelt juba võiks ei lähe. 

6 kommentaari:

  1. Õnnitlused koolilõpu puhul. Nüüd ju palju palju vaba aega uute hõrgutiste tegemiseks. Jään ootama :)

    VastaKustuta
  2. Väga uhke näeb välja see tort.

    VastaKustuta
  3. õnnesoovid tarkuse diplomi puhul. tahaks ka koolilõppu, aga jätsin lõputöö talve - ühe lapse kõrvalt ülikooli lõpetamine tundus keerukas, ma ei ole kindel, mis vägi sundis mind kahe lapse kõrvalt magistrisse (mis hetkel midagi tarka mulle andnud veel pole). tervitades inks

    VastaKustuta
  4. Õnnitlused koolilõpetamise puhul!
    Tort on ilus, eriti armsad ja kevadised on nõgeselehekesed:)

    VastaKustuta
  5. Ohoo, saidki ühele poole kooliga! Tubli, tubli, tubli! Ja kook näeb ka väga ahvatlev välja, tahaks kohe ampsu võtta ;)

    VastaKustuta