Beseeküpsised



Jäätiseteost ülejäänud munavalgetest tegin beseed. Oma esimeses samateemalises postituses unistasin valgest beseest. Seekord olin kannatlik ja saingi mitte küll päris lumivalged, aga siiski valged küpsised. Ma ei kasutanud kõva besee retsepti (koosneb ainult munavalgetest ja suhkrust), aga küpsetasin küpsiseid ikkagi nii nagu kõva besee tegemisel ette nähtud - kolm tundi 75-kraadises ahjus, vahepeal ahjuust lahti hoides, et liigne niiskus välja pääseks. Lisaks sellele, et besee jääb mõnusalt krõbe ja ei kleepu hammaste külge, saab niimoodi küpsetades enamvähem valged beseed.


Aluseks võtsin Nami-Nami "Kummituste" retsepti, et sellelgi kuul fotokampaanias osaleda. Kuna mul oli munavalgeid rohkem, siis suhkru koguse arvestamisel lähtusin "Suure küpsetamisraamatu" tarkusest, et ühe munavalge kohta tuleb võtta neli supilusikatäit suhkrut.

Vaja läheb:

4 munavalget
16 spl suhkrut
1 tl maisitärklist
1 tl sidrunimahla

Enne vahustamist lasin külmkapist võetud munavalgetel pool tundi toatemperatuuril seista. Vahustasin  need ühtlaseks õrnaks vahuks ja seejärel hakkasin vähehaaval suhkrut lisama, munavalgeid pidevalt edasi vahustades. (Retsept nägi tegelikult ette tuhksuhkru kasutamise. Lasin tavalisel suhkrul paar minutit köögikombainis tiirelda ja sain sellise vahepealse variandi.)
Munavalgeid tuleb vahustada seni, kuni miksrilabade väljatõstmisel jäävad munavalgevahule tervad tipud (tipud ei vaju longu/alla). Kõige viimasena, siis kui teravad tipud olid juba tekkinud, lisasin suhkruga segatud maisitärklise ja sidrunimahla. Mikserdasin veel korralikult läbi ja pritsisin tordipritsi abiga ahjuplaadile erineva kujuga beseesid. Küpsetasin 75-kraadises ahjus umbes kolm tundi.

Ülemisel pildil olevad pallikesed, on vormitud kasutades kahte supilusikat (idee siit). 
Kummituste silmad on rosinatest. 
Ja südamete sisse sobiks hästi vahukoor ja maasikad. 


Ja ei saanud proovimata jätta üht lapsepõlve suurt lemmikut. Ma isegi ei mäleta, kuidas selle koogi õige nimi oli... ja kas seal tegelikult ka just võikreem vahel oli. Aga tulemus sai küll väga sarnane. 
Kreemi jaoks vahustasin 100 g toasooja võid, lisasin 0,75 dl tuhksuhkrut ja 2 supilusikat hästi kanget kohvi. 


Kahju, et kõik juba otsas on. Ei kulunud poolt päevagi...

5 kommentaari:

  1. Ääretult lahedad vormid, eriti need kummitused muidugi ;)

    VastaKustuta
  2. Sa loed mu mõtteid. :D Ehk siis sai just tehtud neid sinu kohvibeseesid ja untsu mindud (3in1 pulber pole ikka sama, kuid kes ei teaks... ma nüüd tean :)), seda proovime mingi aeg uuesti, kuid seda valge asja vaatasin juba siis, et ei jää ju. No ja tundub, et võin uuesti proovida, kui munavalgeid tekkima peaks. Laps lahmas niikuinii eelmine kord kogu koguse endale sisse. ;)

    VastaKustuta
  3. Pille - mulle meeldib, et Sulle meeldib ;)

    Anonüümne - no meil ikka väga sarnane juhtum. Tegin ka alguses 3in1 paki lahti, sest lahustuva kohvi pulber oli aegunud. Aga vaatasin, et see ikka kahtlaselt hele. Lõpuks otsustasin keeta kaks supilusikatäit kanget kohvi :D ja sai väga hea. Mõtlesin, et äkki teeb kreemi vedelaks, aga ei. Kui tahaks, võiks vabalt ka rohkem kohvi lisada.

    Ja see 75-kraadi valge besee jaoks tundub täitsa õige kuumus olevat. Vahepeal mõtlesin, et ei viitsi nii kaua oodata, keerasin kuumust juurde, aga besee hakkas kohe värvi muutma. Nii et valge jaoks on lihtsalt kannatlikkust vaja.

    VastaKustuta
  4. Unustasin lisada, et minu ahju 75 kraadi. Ahjud ju erinevad ;)

    VastaKustuta
  5. Tegin ka selle retsepti järgi beseesid ja tulid superhead! Olin tulemuse üle väga uhke - minu esimesed lumivalged beseed:) Väljast krõbedad ja seest mõnusalt pehmed (kusjuures ei jää hammaste külge kinni).

    VastaKustuta