"RUKKILEIB"




Nagu juba traditsiooniks saanud, on ka sellel aastal Nami-Namis Eesti Vabariigi sünnipäeva auks välja kuulutatud tordivõistlus "Tort isamaale/ isamaaline tort". Vahepealne küpsetamise laiskus kadus mul kohe, kui vägisi trügisid pähe kaks isamaast inspireeritud tordiideed. Üks neist on siin - "Rukkileib".
Tordipõhi on pidulikult šokolaadine, kreem koduselt leivamaitseline ja mahlasust lisab koduaia õuntest valmistatud ahjuõunamoos. Nii seest kui väljast kodumaine ja isamaaline tort :) Tordipõhja retsepti aluseks on üks Ragne kook, kreemi tegemiseks sain inspiratsiooni erinevatest leivamagustoitude retseptidest.



Vaja läheb:

Põhi:
100 g võid
100 g tumedat šokolaadi (nt Kalevi Bitter)
2 muna
100g suhkrut
100g jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:
400 ml vahukoort
400 g maitsestamata kohupiimapastat
90 g riivleiba
50 g suhkrut
0,5 tl kaneeli

Vahele õunamoosi või õuna-jõhvikamoosi.
Peale: 200 g tumedat šokolaadi, 50 g võid.

Küpsetasin põhja. Selleks vahustasin munad suhkruga ja segasin hulka küpsetuspulbriga segatud jahu. Lõpuks lisasin väikeses potis madalal kuumusel sulatatud või ja šokolaadi (lasin segul eelnevalt veidi jahtuda). Küpsetasin 180-kraadises ahjus, kella täpselt ei vaadanud, aga umbes pool tundi või veidi rohkem. Küpsetamiseks kasutasin ovaalset ahjuvormi. Jahutasin põhja, lõikasin selle pooleks ja määrisin vahele õunamoosi.
Täidise jaoks segasin riivleiva 1 spl suhkruga ning röstisin kuival kuumal pannil mõni minut. Segasin riivleiva hulka kaneeli ning jätsin segu jahtuma. Vahustasin koore ülejäänud suhkru ja vaniljesuhkruga ning segasin hulka kohupiima. Seejärel lisasin kohupiima-vahukoore segule jahtunud riivleiva. Asetasin valmis kreemi 15-20 minutiks külma, et see taheneks ning hiljem oleks lihtsam kreemist leivapätsi vormida. Määrisin kreemi põhjale nii, et see jäi kumer.
Glasuuri jaoks sulatasin potis või, lisasin šokolaadi ja segasin kuni šokolaad oli sulanud. Jahutasin segu, katsin tordi šokolaadiglasuuriga ning panin valmis tordi järgmise päevani jahedasse seisma. Kaunistasin sulatatud valge šokolaadiga.



Tegin varem ka väikese proovitordi, kus kasutasin põhjaks šokolaadiküpsiseid ning vahele jõhvika toormoosi, aga minu jaoks jäi tulemus liiga hapu ja küpsised põhjana kuidagi lahjad. Seetõttu otsustasingi põhja küpsetada. Testisime emaga koos erinevaid moose, mida tordis võiks kasutada - mustsõstra-vaarika, kirsi ja ahjuõuna. Kõige mõnusam ja mahedam oli maitse õunamoosiga.

18 kommentaari:

  1. suurepärane idee, kaunis teostus!

    VastaKustuta
  2. Ühinen kõigi kiitjatega! Ilus ja isuäratav!

    VastaKustuta
  3. Lihtsalt suurepärane! Väga ilus ja isuäratav.

    VastaKustuta
  4. Koopatibi, ma tegin seda eilsele pidulauale, pälvis palju kiidusõnu :) Ma natuke timmisin retsepti (glasuuris rohkem võid, moosiks õuna-jõhvikamoos). Kreemi tegin ilma želatiinita ja väga kenasti sai lõigata. Mõnus oli!
    Järgmisel korral proovin teha rohkem leivakreemi ja õhema šokolaadikihi..
    Igatahes suured tänud imevahva idee eest!

    VastaKustuta
  5. Pille, seda on küll väga tore kuulda :)

    VastaKustuta
  6. Väga, väga super idee ja hea teostus!

    VastaKustuta
  7. Südamlikud õnnesoovid sulle :-)Tort on ehtne ja eestilik!

    VastaKustuta
  8. Palju õnne, see oli minu lemmik ka!

    VastaKustuta
  9. Aitäh veelkord! Võit võttis ikka jalad nõrgaks küll :)

    VastaKustuta
  10. Mu ema tegi seda kooki - oli väga eriline ja maitsev. Teen kindlasti millalgi ka ise.

    VastaKustuta
  11. Aet - mul on hea meel, et meeldis.

    VastaKustuta
  12. Ma tegin sõbrannale soolaleivaks Sinu torti ja see oli täielik hitt, kadus taldrikutelt ülikiiresti. Läheb kindlasti kordamisele!

    VastaKustuta
  13. köögivõlur - seda on tore kuulda!
    Ma ei ole seda torti ise teist korda veel teinudki :) Peaks ka uuesti proovima...

    VastaKustuta