Kalliskividega piparkoogid



Pean tunnistama, et juba päris mitu nädalat tagasi tekkis mul imepisike igatsus jõulude järele. Selline mõnus ootusärevus nagu lapsepõlves. Olen salaja jõululaulegi klaveril ja kitarril mänginud. Natuke muidugi selle mõttega ka, et Kutil Vanale midagi asjakohast kosta oleks, kui see peaks oma suure kingikotiga meile külla sattuma. Kui ainult oleks nii nagu vanasti... Praegu on küll mõnus ja soe tunne jõuludele mõeldes, aga kohe kohe rikuvad selle ära ilmselgelt liiga vara müügile jõudvad jõulunännid ja temaatilised reklaamid-filmid telekast ja raadiost. Aga ikkagi, seni kuni see veel juhtunud ei ole, jään ärevusega seda lapsepõlves kogetud erilist jõulutunnet igatsema. Ja pole siis ime, et mul on mõte piparkooke küpsetada juba tükk aega peas keerelnud. Kui esmaspäeval poes võipakilt säilivusaega vaatasin, oli selge pilt - 03.12. Detsember ju! Võib mõned piparkoogid küpsetada küll :) Retsept on pärit raamatust "Väike piparkoogiraamat".


Vaja läheb:

100 g võid
1,5 dl suhkrut
veidi soola
1 muna
1 dl kohvikoort (või vahukoort)
6 dl jahu
1,5 tl soodat
1 dl tumedat siirupit
2 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud ingverit
0,5 tl jahvatatud nelki
0,5 tl jahvatatud kardemoni

Kuumutasin potis siirupi koos maitseainetega keemiseni ja jätsin jahtuma. Vahustasin toasooja või suhkru ja soolaga, lisasin muna ja vahustasin ühtlaseks. Siis lisasin vahustamata koore ja jahtunud siirupi. Lõpuks segasin hulka soodaga segatud jahu. Taigen peaks jääma parajalt paks. Vajadusel võib jahu juurde panna. Panin taigna ööseks külmkappi ja piparkoogid küpsetasin järgmisel päeval 200 kraadises ahjus 5-7 minutit. Enne ahju panemist puistasin piparkookidele suhkrut, et teha nn kristallpiparkooke.


Kutt on täielik piparkoogi fänn. Hommikul kui ta ärkas, ronis pidžaama väel köögilaua peale, kükitas kausi juurde ja hakkas krõbistama. Päeval nõudis ka mitu korda kaussi enda lähedale ja sõi mitut piparkooki korraga. Peale selle arvas ta, et piparkookide peal ei ole suhkur vaid hoopis kalliskivid. Sellepärast saidki need meil sellise nime.

2 kommentaari:

  1. Sa ei ole ainukene. :) Ma juba paar päeva mõtlen, et oh varsti on jõulud! :) Olen ka jõululugusid kuulanud.. Ja nüüd tuli piparkoogi isu peale. Need näevad küll superhead välja!

    VastaKustuta
  2. Tänud! Hea teada, et ma pole ainuke ;)

    VastaKustuta