Mustikajäätis


Sain sünnipäevaks jäätisemasina. Aitäh! Suvi hakkab küll juba lõppema ja sügavkülm on head paremat täis topitud, aga sellest pole midagi. Väikesed ümberkorraldused külmkapis ja saigi jäätis tehtud. Esimese korra kohta väga hea tulemus. Ja kogemus. Aega võtab jäätise tegemine omajagu, aga selle korvab teadmine, et sööd puhast kraami. Kui süveneda poes müüdava jäätise koostisse (mida tavaliselt ju teha ei viitsi), siis pole seal tegelikult midagi isuäratavat. Ja kui jäätisemaias laps ka majas, siis on omatehtud jäätis ikka see kõike õigem.

Raamat "Jäised ahvatlused" on mul umbes aasta jagu riiulil seisnud ja oodanud, millal mu jäätisemasina unistus täitub. Nüüd on aeg see täie hooga kasutusse võtta. Esimeseks katsetuseks valisin mustikajäätise.

Vaja läheb:

2,5 dl piima
1 tl vanillsuhkrut
3 munakollast
1 dl suhkrut
1 dl vahukoort
1,5 dl mustikaid

Kuumutasin piima keemiseni. Vahustasin munakollased suhkruga kohevaks ja valasin piima pidevalt segades munavahu hulka. Kuumutasin muna-piima segu nõrgal kuumusel kogu aeg segades umbes 10 minutit, kuni segu paksenes. Kuumutasin kas liiga kaua või liiga tugeval kuumusel, sest segu läks lõpuks tükki, just nagu teraliseks. Vahetult enne seda imetlesin veel, kui ilusti on paksuks läinud ja näeb siidine välja. Sel hetkel oleks vist pidanudki kuumutamise lõpetama. Jahutasin segu külmaveevannis. Vahukoore vahustasin vaid kergelt ja mikserdasin sisse mustikad. Valasin jäätisemasinasse kõigepealt muna-piima segu ning siis mustikase vahukoore ja panin masina käima. Muna-piima segu oleks tulnud tegelikult veel mõned tunnid külmkapis hoida (aga ei kannatanud oodata ju), sest konteineri seinale tekkis ruttu mõne millimeetri paksune rasvane kiht. Järelikult oli segu liiga soe. Masin keerles üle 25 minuti, kuni lõpuks urisema hakkas ja märku andis, et enam ei jõua. Panin jäätise karbiga sügavkülma. Kõige mõnusam oli jäätis alles järgmisel hommikul, kuigi selleks ajaks polnud suurt midagi enam järel. Pildil ongi kaks viimast lusikatäit.

Retseptis olid kogused tegelikult poole suuremad, aga minu masinasse poleks jäätisesegu siis küll kuidagi mahtunud. Kasutusjuhendis on kirjas, et 0,5 liitrit võib aineid konteinerisse panna. Seda ma siis silmas pidasingi. Segu tuli veidi rohkem, aga masinasse valades selgus, et Max jooneni oli ruumi veel küll. Eks see kujuneb katsetamise käigus välja, millised kogused need kõige õigemad on. Lõpuks sain umbes kolmveerad liitrit valmis jäätist. Oli selline koorene ja mõnusalt mustikane. Kahetsen, et viimasel hetkel veel veidi suhkrut juurde lisasin. Kartsin, et äkki mustikas jääb liiga hapu, aga retseptis oli selle peale juba mõeldud. Olekski parajalt magus tulnud. Minu oma sai liiga läila. Onu sai igatahes ainult ühe pisikese lusikatäie maitsta ja otsas ta juba oligi. Homme panen uue - maasikajäätise -keerlema.

0 mõtet:

Postita kommentaar