Kirsimoos


Väga jamps moositegemine oli. Tulemuseks ainult kaks purki moosi. Aga väga head moosi. Muidugi oli mul ka vähe kirsse (u 4 liitrit), aga seda enam. Liiga palju vaeva. Enam nii ei viitsi teha, kui keegi just ämbritäit kirsse vabatahtlikult kividest puhastada ei taha. Võtsin aega. Poole liitri kirsside puhastamiseks kulus ligi pool tundi. Ja mul oli asi käpas, tegin enda arvates kiiresti. Ja kuna ma tahtsin, et moos ikka mõnusalt paks tuleks, ilma moosisuhkruta, kurnasin kirsse tegemise käigus kaks korda (selle idee sain ühest toidublogist, aga ei mäleta enam kelle omast). Nii saingi neljast liitrist kirssidest veidi üle liitri moosi. Ja umbes liitri jagu mahla kohe tarbimiseks.
Moos ise tuli muidugi tõeliselt maitsev ja paks. Et talveks moosi teha, peaks vist terve puu tühjaks korjama ja varuma ühe päeva ainult kirsimoosi tegemiseks. Võib-olla kunagi on mul viitsimist ja aega.

Vaja läheb:

4 liitrit kirsse
800 g suhkrut

Peale kirsside puhastamist valasin kogunenud mahla ära. Kuumutasin kirsse umbes 15 minutit ja siis valasin jälle mahla ära. Siis lisasin suhkru ja keetsin tasasel tulel umbes 40 minutit (kui mitte kauem). Purgid, kaaned pesin ja panin kuuma praeahju. Ja kui purgid said steriliseeritud, siis läks moos purki.

Ma ei saa aru, mis meie pere naistel viga on. Eesotsas minuga muidugi :) Saaks ainult viriseda. Kui kirsid hakkasid punaseks minema, siis käis üks pidev hädaldamine, et meil on ikka niiiiiii hapud kirsid, neist ei saa küll midagi head teha. Oleks ometi mingi teine sort. Kannataks siis veidi ja ootaks, millal kirsid päriselt valmis saavad. Moosi tegin küll päris küpsetest ja tumedatest kirssidest. Ja polnud need midagi hapud. Väga head olid.

See virisemine on jah üks eriline teema. Vahel kutsun ennast teadlikult korrale ja luban endale enam mitte viriseda, sest see on lihtsalt nii mõttetu tegevus. Aga siis avastan jälle, et olen kellegi või millegi kallal liigselt vingunud. Peaks võõrutusravile minema :)


3 kommentaari:

  1. moosi võis küll vähe tulla, aga no tõsiselt isuäratav! Ei raatsiks hästi seda süüagi...

    VastaKustuta
  2. tänan. ega eriti ei raatsigi :)

    VastaKustuta
  3. http://www.on24.ee/kodu/koogitarbed_toidunoud/koogitarbed/58324 siukest masinat müüakse kirsikivide eemaldamiseks ja täitsa toimib... eile puhastasin 3,5 kilo tunniga sügisel kindlasti sooduses need....

    VastaKustuta