Rabarbrišarlott


No ei tule vaimu peale. Kaks tordivõistlust on käimas (see ja see) ja ma olen nagu tühjaks pigistatud sidrun. Kooli lõpp tõi kaasa sellise pingelanguse, et nüüd tahaks ainult niisama vedeleda (kus pagana kohas see päike on?) ja üldse mitte millestki mõelda. Veel vähem midagi välja mõelda. Siin ongi järjekordene retseptikatsetus ja pilt Nami-Nami fotokampaania tarbeks. Midagi neile, kes armastavad vähemagusaid torte. Muide, see on minu esimene šarlott. Kindlasti mitte viimane...



Vaja läheb:

Rullbiskviit:
3 muna
1 dl suhkrut
0,5 dl jahu
0,75 dl tärklist
1 tl küpsetuspulbrit

2 dl kohupiima
1,5 dl moosi

Täidis:
5 dl tükeldatud rabarberit
0,5 dl suhkrut (päris hapu jääb, suhkrut ikka oma maitse järgi!)
1 kaneelikoor
2 tl želatiini
0,5 dl vett
2 dl vahukoort

Kõigepealt valmistasin rullbiskviidi. Selleks vahustasin munad suhkruga tugevaks vahuks. Seejärel sõelusin hulka ja segasin ettevaatlikult juurde omavahel segatud kuivained. Valasin taina küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja küpsetasin 220-kraadises ahjus umbes 8 minutit (NB! Esimese 5 minuti jooksul ei tohi ahjuust avada, muidu vajub biskviit kokku). Kallutasin valmis biskviidi lauale suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile ja tõmbasin paberi biskviidi küljest ära. Segasin kohupiima moosiga, määrisin jahtunud põhjale ja keerasin biskviidi rulli. 
Vooderdasin kausi toidukilega nii, et kile servad ulatusid üle kausi ääre. Lõikasin rullbiskviidist 2 cm suurused viilud ja ladusin kausi põhja ning äärtele (ehitasin kausi sisse rullbiskviidist kausi). 
Täidise jaoks valasin poti põhja natuke vett, lisasin tükeldatud rabarberi ja kaneelikoore ning keetsin kuni rabarber muutus pehmeks. Lisasin suhkru ja jahutasin segu külmaveevannis. Panin želatiini 5 minutiks vette likku ja vahustasin vahepeal vahukoore. Sulatasin želatiini kuumaveevannil ja segasin rabarberi hulka. Kõige lõpuks segasin juurde vahustatud koore. Valasin täidise rulbiskviidist kaussi, tõstsin kile servad koogile ja jätsin tordi ööseks külma seisma. 
Kuna täidis ei ulatunud päris rullbiskviidi servani, lõikasin järgmisel päeval üleliigse serva ära. Asetasin serveerimisaluse kausi põhjale ja keerasin kausi ettevaatlikult ümber. Eemaldasin kile ja kaunistasin tordi vahukoore ja maasikatega. 

3 kommentaari:

  1. VÄGA ilus šarlott on, Koopatibi!

    VastaKustuta
  2. ahvatlev, oi oi kui ahvatlev....

    VastaKustuta
  3. Aitäh!
    Ma unustasin kirja panna, et järgmine kord ma rullbiskviidi vahele kohupiima ei paneks, liiga läbi vettis biskviit. Moosist üksi piisab.

    VastaKustuta