VÄIKE KOHUPIIMATORT MAASIKATE JA VIRSIKUTEGA



Blogis oli vahepeal päris pikk vaikus - talvel... ja kevadel... ja suvel... Aga see-eest on nüüd põhjust roosasid torte teha (: 

Esimest tähtsamat pidu, poole aasta sünnipäeva, tähistasime Roosa Öökulli tordiga. 
Öökullidega on meil oma teema. 3/4 perekonnast (ehk mina välja arvatud) kannab perekonnanime, mis ühes võõrkeeles tähendab öökulli. Isegi imestan, et alles nüüd sai esimene öökull tordile. 

Öökull öökulliks, tegelikult tahtsin kirja panna selle mõnusa koduse tordi retsepti. Olen seda mitmeid kordi teinud ja iga kord sööjate mõminaid kuulnud.

Mulle meeldivad tordid, kus on vähe biskviiti ja palju kreemi. Kui zelatiini ei kasuta, on sellise pehme tordi katmine martsipaniga paras mässamine, sest täidis hakkab raskuse all biskviidikihtide vahelt välja pressima. See tort jäi ka natuke lopergune, aga tühja kah! Maitses hästi! Ja kui ikka tundub, et seda kreemi saab liiga palju, võib ju pool niisama nahka pista. Siis pole ohtu, et kuskilt midagi välja pressib. Nii et kreemi retsepti on limpsimise varu sisse arvutatud :D

Ah jaa, kunagi keegi küsis, miks ma biskviiti alati tärklisega teen, kui klassikalises retseptis on ainult muna, suhkur ja jahu? Minu arvates on tärklisega valmistatud ümmargusi biskviitpõhjasid hoopis mugavam kaheks või kolmeks lõigata. Klassikalise retsepti puhul jääb biskviit väga õhuline, pehme ja minu jaoks liiga munamaitseline. Aga see pole mingi absoluutne tõde, vaid minu isiklik arvamus ja eelistus!



Väike kohupiimatort maasikate ja virsikutega
(18 cm vormile. Suurema tordi jaoks korrutan kogused kahega ja kasutan 24 cm vormi)

Biskviit

2 muna
0,75 dl suhkrut
0,75 dl jahu
0,25 dl tärklist
0,5 tl küpsetuspulbrit

Täidis
200 g vaniljemaitselist kohupiima (mitte pastat!)
100 g toorjuustu
200 ml vahukoort
1,5 sl suhkrut
0,5 tl vaniljesuhkrut
3-4 poolikut kompotivirsikut
marjatükkidega maasikatoormoosi

Katteks
200-300 g martsipani (kasutasin seda)
looduslikke toiduvärve
maisitärklist

Kõigepealt küpsetasin biskviidi. Eraldasin munakollased valgetest ja mõõtsin välja kõik vajalikud ained. Segasin jahu, tärklise ja küpsetuspulbri korralikult läbi. Vahustasin munavalged pehmeks vahuks ning lisasin siis edasi vahustades järk-järgult suhkru. Vahustasin kuni munavalgevaht muutus tugevaks läikivaks ja mikserilabade väljatõstmisel jäid vahu sisse teravad tipud. Segasin munakollased lusikaga ühtlaseks ning lisasin munavalgevahule. Mikserdasin kõige aeglasemal käigul kõik ühtlaseks, ainult niikaua kuni kõik segunes. Kindasti ei tohi üle segada, muidu muutub munasegu vedelaks. Sõelusin jahusegu munavahu hulka ja segasin õrnalt puulusikaga ühtlaseks. Valasin taina küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja küpsetasin 190-kraadises ahjus 15-20 minutit. Kummutasin valmis biskviidi restile ja lasin täielikult jahtuda.

Täidise jaoks lõikasin virsikupoolikud väikesteks kuubikuteks ja jätsin sõelale nõrguma. Vahustasin toorjuustu (paar minutit), lisasin kohupiima ning vahustasin veel mõned minutid. Teises nõus vahustasin vahukoore suhkrutega tugevamaks vahuks. Segasin kokku vahukoore ja kohupiima. Tõstsin natuke kreemi kõrvale, et sellega hiljem tort pealt ja külgedelt üle tõmmata. Lõpuks segasin kreemi hulka virsikutükid. 

Vooderdasin sama koogivormi uuesti küpsetuspaberiga. Keerasin biskviidi tagurpidi ja lõikasin kaheks kihiks. Panin tordi kokku tagurpidi ehk pealmine biskviidi osa läks põhjaks ja põhi pealmiseks kihiks, lõikepinnad jäid tordi sisse. Asetasin esimese biskviidikihi vormi põhja (lõikepind üles poole) ja katsin selle ühlaselt toormoosiga, nii et biskviiti näha ei jäänud. Valasin peale kohupiimakreemi (nagu eelpool mainitud, on kreemi kogus limpsimisvaruga :D!) Tõstsin kreemile teise biskviidikihi ja immutasin seda pealt kompotivedelikuga. Hoidsin torti järgmise päevani külmkapis.

Järgmisel päeval võtsin tordi vormist välja ja katsin pealt ning külgedelt õhukese kihi kõrvalepandud kreemiga. Silusin ilusasti ühtlaseks. Kaunistuste tegemise ajaks tõstsin tordi tagasi külma.

Mudisin martsipani kätevahel pehmemaks, värvisin ja rullisin maisitärklisega ülepuistatud laual õhukeseks. Lõikasin välja vajalikud kujundid (kasutasin vorme ja paberist tehtud žablooni). Paljud kasutavad rullimiseks tuhksuhkrut, aga mulle meeldib maisitärklis. 

Tordi katmiseks kulus umbes 170 g martsipani, kuid selleks, et tulemus ilus jääks, peab suurema koguse lahti rullima (umbes 200-250 g, oleneb, kui paksu kihti tordile tahta). Mina kasutan rullimiseks mittenakkuvat alust. Rullin martsipani selle peal õhukeseks ja tõstan koos alusega tordile. Tõmban aluse ära, silun martsipani kätega tordi peale ja külgedele nii, et tulemus jääks ühtlane ja õhumullideta. Üle tordi alumise ääre ulatuva martsipani lõkan terava noaga ära. Kaunistuste liimimiseks kasutan vett, mida pintseldan natuke kujundite alumisele poolele. Nii lihtne ongi!

Kahjuks jäi tordilõigust pilt tegemata. 

8 kommentaari:

  1. Väga armas! Mulle ka väga meeldib martsipanikattega torte teha (suhkrumass ei meeldi mulle kohe mitte). Aga mul on alati see häda, et kui hakkan lahtirullitud martsiapni toridle sättima, siis külgede pealt jääb teda justkui üle. Ma ei mõtle seda, mis all servas üle jääb ja mille noaga ära lõikad, vaid seda, et kui martsipani hakata vastu torti siluma, siis külgede pealt oleks justkui vaja jupp vahelt välja lõigata. Raske seletada, noh. Aga äkki said aru. On sul mingi nipp, kuidas selle nii parajaks saab siluda.

    VastaKustuta
  2. Kätlin - saan aru küll, mida sa mõtled. Vaata nt seda videot, 2:30-st alates. Põhimõte on sama, mis sest et ta suhkrumassi kasutab. Silud ja sätid käega, need voldid lähevad iseenesest välja.

    http://www.youtube.com/watch?v=vecmy4nKT-A

    VastaKustuta
  3. Väga nunnu öökull on, selline stiilne! Mul on ka üks torditegu plaanis ette võtta. Kui midagi ikka täiesti metsa läheb, küll ma siis juba tean, kelle juurest nõu küsida! ;)

    VastaKustuta
  4. Olen tänaseks Teie blogi lugenud otsast lõpuni ja paremalt vasakule läbi u kümme korda. Kuu aja jooksul on valminud juba kolm kooki siinsete retseptide järgi. Üks veel lisaks pool omalooming inspireerituna šokolaadi toorjuustu koogist. Varem ei olnud üldse toidublogide fänn. Sain kõik vajaliku ema uhkest toiduraamatukogust ja teiseks, jäävad mitmed blogijad oma retseptidega tava küpsetajast kaugele. Olukord sundis aga otsima alternatiive. Meeldib hirmsasti see, et on eluliselt lihtsaid aga vajalikke nippe/näpunäiteid välja toodud, mis mõnele proffile tunduvad iseenesest mõistetavad. Igatahes üks äärmiselt huvitav, lugejasõbralik ja mitmekesine blogi. Olen nüüdsest kindel jälgija=)
    Triin

    VastaKustuta
  5. Marju - Küsi julgelt, hea meelega aitan, kui vähegi oskan ;)

    Triin - Sellise meeldiva kommentaari lugemine paneb põsed õhetama! Aitäh!

    VastaKustuta
  6. Imeilus tort!
    Kuidas sa kasutatud martsipaniga rahul oled? Mulle jättis kehva mulje, kuna mandlimaitset ei ole üldse tunda ja konsistentsilt oli pigem mingi kahtlane hammaste külge kleepuv ollus. Või sattus mulle tõesti mõni eriti kehv pakk?
    Meeli

    VastaKustuta
  7. Meeli - tehnilises mõttes meeldis. Hästi elastne, õhukeseks rullida ja vormida väga mõnus. Vist isegi parim, mida kasutanud olen. Aga maitses pettusin ka mina, meenutab pigem suhkrumassi, kui martsipani.

    VastaKustuta